Putyin diktál: Orbánék megvétózták az illegális migráció elleni EU-s megállapodást, mi szívhatjuk meg!

Európa számára kulcsfontosságú tárgyalást vétózott meg az Orbán-kormány. A gazdag arab országokat tömörítő Arab Ligával tervezett csúcstalálkozónak komoly céljai voltak Európa részéről. Az Európai Unió egyrészről egy olyan megállapodást akart kötni az Arab Ligával, hogy azok fogadjanak be több menekültet a térségből, másrészről, hogy minden lehetséges eszközzel próbálják megakadályozni az illegális migrációt. Ezek hatalmas és kulcsfontosságú eredmények lettek volna Európa biztonsága szempontjából, azonban a megállapodást megvétózó Magyarország mindezt ellehetetlenítette. Az Orbánnal szemben eddig meglehetősen engedékeny európai vezetés kiakadt Orbánra, a német nagykövet már most jelezte, hogy az Orbán-kormány mostani – nyíltan orosz érdekeket szolgáló lépése – feltehetően hatással lesz a 2020-ra meghatározott támogatási összegekre. Tehát, ezt is a magyar nép szívja meg…

Orbánról egyre többek számára válik nyilvánvalóvá Európában, hogy – vagy pénzért vagy zsarolás miatt – orosz érdekeket szolgál és aktív részese Európa destabilizálásának. A mostani, az Arab Ligával történő megegyezést meghiúsító lépése nyílt szembefordulás Európa biztonsági érdekeivel. A bevándorlási hullám megfékezésére tett kísérletek szempontjából sarkalatos jelentőségű megállapodás elmaradása, az Orbán mellett eddig kiálló tagországokat és politikusokat is felháborította. Az egyezmény aláírása nélkül ugyanis nyilvánvalóan több illegális migráns indul útnak Európába.

Németország magyarországi nagykövete azt írta, hogy erre emlékezni fognak majd, amikor a következő uniós költségvetésről tárgyalnak, amelyben az EU-s támogatásokat osztják majd szét. Mint ismeretes a következő EU-s költségvetés tárgyalásakor döntik el, hogy 2021-2027 között mekkora kohéziós támogatást kapnak a különböző tagországok. Magyarország eddig az egyik legnagyobb kedvezményezettje volt a támogatási rendszernek az EU-ban, annak ellenére, hogy tavaly már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán-család jelentősen gazdagodik a támogatási összegek elsíbolásából.

A francia nagykövet méltatlannak nevezte, hogy az Európai Unió - Magyarország miatt - összevesszen az arab országokkal. A holland nagykövet pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Orbánék itthon illegális migránsokkal riogatják a lakosságot, addig éppen az illegális migráció megfékezésére tett összeurópai erőfeszítéseket gáncsolják el. De hasonlóan csalódott volt az olasz, a brit, a dán, a portugál, a svéd, a spanyol, a finn, az észt, a ciprusi, a máltai, a görög és a szlovén nagykövet is a magyar kormány – európai nézőpontból értelmezhetetlen és érthetetlen - lépése kapcsán. Ők még nem tudják, csak sejtik, hogy Orbán Viktor már régen nem az európai érdekeket képviseli, hanem éppen ellenkezőleg, Orbán Európa árulója és Putyin uniós szövetségese. Oroszország alapvető érdeke ugyanis, hogy egy az európai döntésekre ráhatással bíró EU-s tagország vezetője legyen a szövetségese, aki képes belülről megakasztani és politikailag destabilizálni az európai térséget.