Tessék, kimondták: a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon eldönti, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem

Keviczki István bíró december 15-én jelentette be lemondását a Fővárosi Törvényszéken, azóta senkinek nem nyilatkozott, most az első interjút a Válasz Online-nak adta. Súlyos állításokkal.

A volt bíró elmondta többek között – ami eddig is nyilvánvaló volt -, hogy számos korrupciós ügyből azért nem lesz felelősségre vonás, mert bizonyos emberek politikai védettséget élveznek.

"Gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget, a bírósági kinevezések módja törvénysértő, az azok ellen felszólalókat lehazaárulózzák és új törvényekkel jelentéktelenítik el a bírósági rendszert" – árulta el Keviczki István.

Beszélt arról is, hogy először 2012-ben fogalmazódott meg benne a lemondás gondolata, mikor „utóbb alkotmánysértőnek bizonyuló módon kényszernyugdíjazást rendeltek el a bírói karon belül, és jött egy semmisségi törvény, amellyel földbe döngölték a bírákat”.

Keviczki állítása szerint nem mondják meg, hogyan kell ítélkezni, hanem a Polt Péter-féle ügyészség egyszerűen politikai alapon eldönti - főleg gazdasági ügyekben-, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem.

„Vegyük példaként az Elios ellen bűncselekmény hiányában novemberben megszüntetett nyomozást. Ez tipikus példa arra, hogy az ember elolvassa az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentését, és azt gondolja, ebből nagyon komoly büntetőeljárás lesz” – fogalmazott.

Szerinte előre látható volt, hogy egyetlen kollégája elé sem kerülhet ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény.

„Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján” – jelentette ki.