Gyengült a Fidesz, erősödött a Jobbik

Nem csoda, hogy a fideszes által vezetett ÁSZ segítségével teljesen el akarják pusztítani a legerősebb ellenzéki pártot, ez a tendencia ugyanis komoly fejfájást, zavart szájnyaldosást okozhat a vezérnek. A felmérésből megtudhatjuk még, hogy az MSZP és a DK továbbra is stagnál, az LMP, valamint a Párbeszéd visszaesett, a Momentum és a Kutyapárt támogatottsága viszont valamivel nőtt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent

- derül ki az IDEA Intézet 2019. január 26-a és 28-a között végzett közvélemény-kutatásának eredményeiből.

Az ellenzéki pártok közül ezzel szemben viszont a Jobbik és a Momentum is erősödött a tavalyi év utolsó hónapjához képest, főként a előbbi tábora nőtt jelentősen.

A felmérés is aláhúzza, amit korábban már mi is megírtunk: a kormányellenes tiltakozásokból a Jobbik profitált leginkább.

December végén 35 százalékos támogatottsággal bírt a Fidesz–KDNP a teljes felnőtt népesség körében, ez csökkent most 32 százalékra, érdekesség, hogy a Jobbik tábora éppen ezzel a különbséggel (7 százalékról 10 százalékra) erősödött.

Az MSZP és a DK nem tudta növelni szimpatizánsai számát. A teljes népesség körében a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. A Momentum viszont minimálisan erősödött, 3%-ról 4%-ra.

Az LMP-nek 3-ról 2 százalékra csökkent a támogatottsága a vizsgált időszakban, a Párbeszéd a korábbi 2 százalékán is rontott valamelyest, és jelenleg 1 százalékos, gyakorlatilag mérhetetlen támogatottságot tudhat magáénak.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, ez a Momentumhoz hasonlóan 1%-os erősödést jelent.

A biztos szavazó pártot választók körében a következő a helyzet:

  • A Fidesz–KDNP esetében 3 százalékpontos csökkenés tapasztalható (50 százalékról 47 százalékra),
  • A Jobbik támogatottsága 5 százalékponttal növekedett 1 hónap alatt (11 százalékról 16 százalékra)
  • 10% az MSZP-t, 9 százalék a DK-t, 6 pedig Momentumot támogatná jelenleg, míg a Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéra 4 százalék szavazna.

A véleményüket nem vállalók, vagy bizonytalanok tábora továbbra is igen jelentős (32%).

Az Intézet a kutatás adatait 2019. január 26.–január 28. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A 2000 fős, (nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében) reprezentatív minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.