Háromezernél is több kilakoltatás volt tavaly, a Családok évében!

Pont a minap büszkélkedett azzal a Fidesz, hogy nem volt több százezer kilakoltatás, bezzeg, ha a szocialisták maradtak volna! Több százezer ugyan nem volt 2010 óta, „csak” több tízezer, tavaly például 3212.

Noha sokszor leírtuk már, mégsem lehet elégszer elmondani és nyomatékosítani, mennyire sikeres volt a 2018-as Családok éve. Amíg Novák Katalin a fideszes PR-eseményeken több-kevesebb sikerrel mondta fel az előregyártott paneleket a propagandamédia mikrofonállványai előtt, majd mosolyogva fotózkodott az elégedettségtől már-már meghatódott meghívott biodíszlettel, addig leírhatatlanul fájdalmas élet-halál harc dúlt a kilakoltatások következtében szerte az országban.

De persze ez – és úgy általában az emberek nyomora – nem látszik olyan magasból, a Várból, pláne nem Orbán dolgozószobájából. A kétségbeesett kiabálások, a vég nélküli sírás hangjai nem szűrődnek be a közpénzből finanszírozott öndicsérők és egymást önelégülten vállon veregetők rendezvényeire, sem a lakossági fórumokra vagy éppen a „meghívásos” alapon tartott sajtótájékoztatókra, ahova ugyebár nem mehet be akármilyen média, de főleg nem az ellenzéki.

A magát polgárinak és kereszténynek hazudó kormány nem tett – és a jelek szerint nem is szándékozik bármit is tenni – annak érdekében, hogy ezt a szörnyű és tragikus problémát valahogyan kezelni lehessen. Pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján 3212 ingatlankiürítés történt tavaly Magyarországon. Ez a szám már önmagában is fájdalmasan magas, a helyzet viszont még ennél is siralmasabb, ha hozzátesszük, hogy az elmúlt három évben összesen közel tízezer kilakoltatást hajtottak végre az illetékes szervek.

Több helyen lehetett olvasni arról, hogy a kilakoltatások egyik legtragikusabb következménye, amikor a családok nem tudnak átmenetileg barátokhoz, rokonokhoz, netán bérelt lakásba költözni a súlyos anyagi nehézségeik miatt, akkor a gyámhivatalnak kötelessége a családban lévő kiskorú gyermekeket kiemelni a családból és máshol elhelyezni.

Bár az érintett családok többsége egy-egy barátnál, rokonnál vagy albérletben húzta meg magát, akadnak azért, akik nem tudnak hova menni. Mint ahogyan a 24.hu tavaly decemberi cikkéből kiderül, az elmúlt két évben legalább 8 kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt.

A pontos adatokat senki nem tudja, mivel a budapesti kormányhivatal nem adja ki az erre vonatkozó statisztikát. Vélhetően nem ok nélküli a nagy titkolózás, hiszen éppen a fővárosban történik toronymagasan a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás.

Egyelőre még nem több százezer, de ami késik, nem biztos, hogy múlik.