Évi 138 millióba kerül a beteg kislány kezelése, a kormány nem segít, a társadalom remélhetőleg igen

Évi 138 millióba kerül a beteg kislány kezelése, a kormány nem segít, a társadalom remélhetőleg igen
Fotó: RTL KLUB/Házon kívül

A szülők ugyanis gyűjtést szerveznek. Kiderült azonban, hogy a gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő kislány kezelésére nem 68, hanem 138 millió forint szükséges, ráadásul évente.

Az elmúlt hetekben több számos cikk foglalkozott annak a gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő kislánynak az esetével, akinek szülei nem kaptak támogatást az egészségbiztosítótól egy reményt jelentő, de nagyon drága gyógyszerre. 

Az Index most arra hívta fel a figyelmet, hogy az SMA Magyarország Alapítvány kérdésükre megerősítette:

Az első évben hat injekciót kell beadni az SMA-s betegeknek kórházi körülmények között. Az első három injekciót kéthetes időközönként kapja meg a beteg (a 0., a 15. és a 30. napon. Egy hónap elteltével kell beadni a 4. injekciót, majd ezután négyhavonta újabb egy-egy injekciót. Az első évi kezelés tehát így 138 millió forintba kerül egy betegnél. A betegnek ezután élete végéig kell ismétlő injekciókat kapnia 4 hónaponként, tehát a kezelés ezután betegenként évi 69 millió forintba kerül.

A család gyűjtést szervezett, és eddig 55 millió forint érkezett be az alapítvány számlaszámára.

Bár a politikának nincs keresnivalója egy ilyen ügyben, nehéz kikerülni azt a gondolatot, hogy Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere nagyjából pár óra alatt megkeresi a fenti az összeget. És bár ehhez a jövedelemhez a magyar adófizetők is elég rendesen hozzájárultak/nak, soha nem hallottunk még például beteg gyerekeket segítő alapítványáról. Egy jelentős adományozásáról mondjuk tudunk: médiaérdekeltségeit a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak adta...

Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő egyébként egyenesen a miniszterelnöktől kért segítséget a kislány számára, és arra szólította fel a kormányt, hogy a rabszolgatörvény elleni tiltakozás miatt tőle megvont illetményt Noéminak biztosítsák.