Vajon hogy fog Orbán egyszerre az oroszokhoz és az amerikaiakhoz is dörgölőzni?

Orbán Viktor olykor sértett kisgyerekként az orosz medve szorító ölelésébe menekül. Az amerikai külügyminiszter látogatása és figyelmeztetése után azonban Orbánnak még nehezebb lesz eddigi hintapolitikáját folytatnia.

Hétfőn hazánkba látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Ezután a propaganda-média attól volt hangos, hogy most már aztán tényleg újraépülnek a magyar–amerikai kapcsolatok, a két ország közötti viszony a legnagyobb rendben van, mert sikeresen megállapodtak a védelmi együttműködés ügyében, és így tovább.

A valóság azonban más képet mutat. Pompeo nemcsak azért érkezett Budapestre, hogy a rendkívüli diplomáciai érzékkel rendelkező és csavaros észjárásáról híres Szijjártó Péterrel egyeztessen, hanem többek között azért is, hogy a hazai civil szervezetek, például a TASZ és a Helsinki Bizottság képviselőivel találkozzon.

Az Index Pompeo és Szijjártó közös sajtótájékoztatójáról készült rövid videóján az USA külügyminisztere olyanokat mondott, amikre Orbán minden bizonnyal minimum 30 zavart szájnyalogatással és 10 nyakkendő nélküli nyakkendő-igazítással tudott volna csak válaszolni. Nem véletlen, hogy Szijjártó arcáról is lefagyott a kaján vigyor, hirtelen azt se tudta, milyen rendezvényen van, az agyában pedig valószínűleg hevesen zakatolt a kérdés, hogy akkor most elkezdhet-e a rá jellemző kioktató stílusban sorosozni, avagy sem.

A magyar kormány képviselői egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal, amikor az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésről hallanak, vagy ha a demokratikus intézményrendszer megvédésének és megerősítésének fontosságáról esik szó, az pedig egyenesen kiverte a biztosítékot, amikor Pompeo azt mondta: „Oroszország nem barát, nem engedhetjük, hogy Putyin éket verjen a barátaink és a NATO közé.”

Pompeo továbbá azt is kifejtette, hogy az USA túl sokat hiányzott Közép-Európából, a vetélytársai pedig betöltötték az űrt, ami elfogadhatatlan, de most már azon lesznek, hogy visszatérjenek. Ezután Európa szabadságáról beszélt, felidézve: Magyarország a történelem során többször bebizonyította, hogy nem tűri sokáig a zsarnokságot, szabad akar lenni. Beszédének utolsó, megsemmisítő erejű mondatával pedig egyértelmű üzenetet küldött a kormánynak: „Reméljük, továbbra is a szabadság oldalán fognak állni.”

Nos, az amerikai álláspont világos: elfogadhatatlan, hogy Oroszország csatlósállama legyünk.

Kérdés, hogy Orbán ezentúl hogyan fogja híres pávatáncát folytatni, miként tud úgy Putyin kedvében járni, hogy közben az USA szemmel tartja minden lépését. A szélkakas is megbolondul, ha állandóan változó irányú és viharos erejű szél fúj.