Orbán annál a népnél üzent hadat a tudománynak, melyet a tudomány tett naggyá

Orbán Viktor vesztésre áll. Történeti értelemben mindenképpen, hiszen azt az egyébként minden valódi értéket leromboló, gőgös ál-értékteremtő politikát, amit az Orbán Viktor vezette kormány folytat nemcsak, hogy hamarosan elsodorja majd a magyar társadalom ellenszenve, de mivel – a tudósai által világhírűvé vált nemzet - a tudomány ellenségeit szerencsére mindig a helyén kezelte, ezúttal be is árazza Orbánékat. A kormányfő Palkovics „Bucilaci” László nevű bunkósbotjával együtt behelyezi magát a történelem legsötétebb, legalacsonyabb polcára. A magyar tudóstársadalom pedig ma megmutatta, hogy tudja a kötelességét, tisztában van a felelősségével és nem adja egykönnyen magát. Napjaink írástudói nem lesznek árulók, nem hagyják magukra a magyar népet.

Ez jó hír az illiberális látszatdemokráciáját rohamtempóban építő Orbán ellenzéke számára is, hiszen a mai – a Magyar Tudományos Akadémia székházánál tartott – demonstrációnak az egyik legfontosabb üzenete az, hogy a magyar értelmiség legképzettebb rétegét képviselő tudóstársadalom, az akadémikusok készek szellemi háttérbázist biztosítani az egypártrendszer kiépítése ellen tiltakozó európéer magyar emberek számára. Az Orbán lesújtó baltájaként funkcionáló „Bucilaci”, a magyar tudományos élet elleni egypárti merényletek filléres végrehajtóembere talán sejti már, hogy az a fa, amibe belevagdossa a fejszét, egy nagyon kemény magyar tölgy. Nehéz fába vágta a fejszéjét! – tartja a mondás.

A mai napon az MTA elnöksége kiadott egy határozatot, amelynek 1. számú határozata így szól:

Az Elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.

Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez.

Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

Most pedig az Erdélyből és Magyarországról az Orbánéhoz hasonló autoriter rendszerek miatt a tengerentúlra elmenekülni kényszerülő, skizofrén módon épp a tekintélyelvű Orbán-rezsim által kisajátítani próbált író, Wass Albert egyik leghíresebb versének soraival üzenünk a diktatúra haszonélvezőinek:

 

Üzenem az erdőnek: ne féljen,

ha csattog is a baltások hada.

Mert erősebb a baltánál a fa

s a vérző csonkból virradó tavaszra

új erdő sarjad győzedelmesen.

S még mindig lesznek fák, mikor a rozsda

a gyilkos vasat rég felfalta már

s a sújtó kéz is szent jóvátétellel

hasznos anyaggá vált a föld alatt…

A víz szalad, a kő marad,

a kő marad.

atv_lovasz

Lovász és az őt stírölő "Bucilaci"

(Főkép: Tuba Zoltán)