Állami leépítések: annyi embert rúgtak ki, hogy több szolgáltatás is akadozik

A bürokráciacsökkentés miatt több területen sem maradt elég szakember, ezt eredményezték az Orbán-kormány intézkedései. Gratulálunk!

A Népszava megemlíti például a kormány terveiben szereplő vízi turizmus felvirágoztatását, ami szép gondolat, kár, hogy az elbocsátások miatt a hajózási vizsgaközpontok felét be kell zárni.

Belesápadtunk, amikor megkaptuk a Hajózási Hatósági Főosztály levelét pár héttel ezelőtt: ebben arról értesítettek, hogy a köztisztviselői létszámcsökkentés miatt kisebb lett a kapacitásuk, s nem lesznek képesek az elmúlt években megszokott mennyiségű vizsgázó fogadására. Azt is közölték, hogy a szegedi, tokaji és komáromi szolgálati pontjaikon jelenleg nincs munkatársuk, így ezeken a helyeken márciustól megszűnik az ügyfélfogadás, ezután Budapesten, Siófokon és Mohácson lehet csak vizsgázni.

- vázolta fel a nem túl bíztató helyzetet egy kelet-magyarországi, kishajóvezetői képzéssel foglalkozó cég vezetője.

A képesítő vizsgákkal kapcsolatos kapacitás jelentős mértékben csökkent, s a jelenlegi erőforrásokkal gazdálkodva az úgynevezett „kedvtelési hajózási szezonban” várhatóan nem leszünk képesek az elmúlt években megszokott mennyiségű vizsga lebonyolítására.

- olvasható a Hajózási Hatósági Főosztály levelében.

Más területen is komoly problémák vannak:

Ritkán sikerül tartani a nagyobb építési beruházások előtt elengedhetetlen előzetes környezeti vizsgálat 45 napos határidejét, a jellemzően legalább egy hónapos késés hozzáadódik a későbbi építési, vízjogi eljárások szintén több héttel megnövekvő időigényéhez.

- mutat rá a portál, hogy a zöldhatóság egyes részlegeinél is fennakadásokkal kell számolni.

Emlékezhetünk rá, korábban a postánál is százával rúgták ki a dolgozókat, miközben a kézbesítésekkel, és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatban is folyamatos gondok vannak.

Úgy tűnik, ha az Orbán-kormánynak a létező problémák megoldásával (értsd: kormányzással) kell foglalkoznia, legyen szó a bérek (valódi) felzárkóztatásáról, az egészségügyi ellátás súlyos hiányosságainak kezeléséről, az oktatásról, az egyes területek megfelelő működésének biztosításáról stb…, akkor képtelen valódi megoldásokkal előállni. Persze megértjük, jóval egyszerűbb brutális közpénzmilliárdokból teleszórni az országot azzal a nyilvánvalóan ostoba üzenettel, hogy Magyarország (mindenben is) jobban teljesít…