A palesztinok is egyre jobban kivannak Orbánra

Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat – írta közleményében a budapesti Palesztin Nagykövetség, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország külkereskedelmi képviseletet nyit Jeruzsálemben.

Népszava cikke szerint a közleményben megemlítik, hogy a nemzetközi jog, valamint a hatályos ENSZ BT határozatok értelmében Kelet-Jeruzsálem megszállt palesztin terület. A Palesztin Nagykövetség magyarázatot kért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, majd felszólították a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nemzetközi határozatokat megszegő döntését, valamint egyeztetésekbe kezdett a magyarországi arab és iszlám diplomáciai testületekkel a lépés közös elítélésére.

Ez ráadásul korántsem az első olyan eset, ahol Orbán nem mutat semmiféle empátiát a palesztin néppel szemben. Emlékezetes például, mikor tavaly májusban Trump döntésének értelmében az Amerikai Egyesült Államok átköltöztette a nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezzel kvázi elismerve, hogy a vitatott hovatartozású ősi város Izrael állam fővárosa. A döntést az országok és nemzetközi szervezetek jelentős része meggondolatlannak és palesztinellenesnek tekintette, és európai országok nagy többsége bojkottálta a Benjamin Netanjahu és felesége által szervezett ünnepséget. Az Európai Unió tagállamai közül csak Magyarország, Csehország, Románia, illetve Ausztria nagykövete vett részt a fogadáson. Közben pedig Gázában épp halomra lőtték az embereket. Már ekkor elég egyértelműnek tűnt, hogy Orbán Izrael, pontosabban Benjamin Netanjahu mellé állt a közel-keleti konfliktusban. 

Ezt követően nem volt meglepő lépés, hogy hazarendelték a palesztin nagykövetet Magyarországról is.

És ha mindez még nem lett volna egyértelmű állásfoglalás, tavaly júliusban Orbán megint jelezte, kit támogat. Az európai országok vezetői izraeli hivatalos útjaikon mindig felkeresték a palesztin területeket is, ahol találkoztak a rendezetlen státuszú területek palesztin vezetőivel, Orbán azonban ezt kihagyta a programjából, mikor Izraelbe látogatott.

Úgy tűnik, számára Netanjahuz dörgölőzni sokkal jövedelmezőbb, mint mondjuk csecsemők lemészárlását elítélni.