Koncz Zsuzsa: a hatalom felszította az oktalan gyűlöletet

Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb énekesnője a 24.hu-nak adott interjút, melyben sok más téma mellett a magyar közélet, a jelenleg regnáló politikai rezsim kérdése is előkerült.

Az interjú legfontosabb részeit itt olvashatják:

Ahhoz mit szólt, amikor az ön és Vámos Miklós homlokára Dávid-csillagot festett valaki egy reklámplakátra?

A rendszerváltás idejére visszavezethető élményem ez, tehát nagyon nem lepett meg. Mondjuk, ízléstelennek tartom. De nem meglepőnek. Amikor talán 90 után valamikor az interneten megjelent a híres magyar zsidók listája, Esterházy Péter mellett díszelgett az én nevem is. Akkor megértettem, hogy számon tartanak. Egyébként meg haszontalan dolog ez, hiszen, hogy ki milyen ember, azt nem egy őrült listázgató határozza meg, de ha véletlenül mégis, akkor ott nagy baj van. A mostani világ egyik nagy bűne, hogy hatalmi pozícióból felszította ezt az oktalan gyűlöletet. Ráadásául ez olyan – az emberi természetből is adódó – métely, hogy nyomtalanul eltüntetni szinte lehetetlen.

Ön sok közéleti tartalmat fogyaszt. Bosszantja, amit olvas, lát?

Nem, én egyszerűen szégyellem magamat amiatt, hogy idáig jutott a világ, hogy idáig jutottunk mi is. Kellemetlen náció lettünk a környezetünk számára, és a történelmünkben nem először.

Követi 187 ezer ember a Facebookon, nem akar tenni az ellen, ami nem tetszik?

Nem vagyok harcos alkat, alapvetően inkább pacifista, és bár tudom, amit tudok és látok, a „mérgemet” a dalaimban fel tudom oldani: a Bródy-szövegekkel, József Attila vagy épp Ady Endre verseivel. Én ezt tudom tenni és teszem is.

 

Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy Koncz Zsuzsa sem egy megrögzött Fidesz-szavazó. A teljes beszélgetés  egyébként itt olvasható.