Egyre nagyobb problémát jelentenek a fejtetvek az óvodákban, iskolákban

Az idősebbek emlékezhetnek, hogy korábban Magyarországon meglehetősen komoly erőforrásokat fordítottak az illetékes közegészségügyi szervek az egészségügyi kártevők megfékezésére, illetve irtására. Egy érthetetlen és szakmailag indokolatlan jogszabályi változás azonban megtörte az addig jól működő népegészségügyi szisztémát, így azóta egyre komolyabb problémát jelent a gyermekközösségekben a fejtetvek elleni küzdelem. A pedagógusok és a gyermekükért aggódó szülői közösségek szinte tehetetlenek, ha egy fejtetves gyermek szüleiben nincs meg a kellő elszántság a probléma megoldására, a tetvek szisztematikus kiirtására.

Egyre több megkeresés érkezik szerkesztőségünkhöz, amelyek patkányok, tetvek és más egészségügyi kártevők elszaporodásáról szólnak. Az ember egészségét – a kórokozókhoz hasonlóan - számos egészségügyi kártevő veszélyezteti, közéjük tartozik például a bolha, a patkány, az egér, a poloska, a csótány és cikkünk „főhőse” a tetű is. Az emberen élősködő vérszívó tetvek komoly egészségügyi problémát, illetve életminőség-romlást eredményezhetnek az adott emberi közösségekben. Kevesen tudják, hogy a ruhatetvek terjesztik például a kiütéses tífuszt, illetve a visszatérő lázat, így a velük szembeni védekezés világszerte a közegészségügyi-járványügyi hálózatok egyik fontos feladata. A lapostetűvel jelen cikkünkben nem foglalkozunk, hiszen az jellemzően csak szemérem-szőrzeten tartózkodik és kizárólag közvetlen úton, tehát általában nemi érintkezéssel terjed. A fejtetűnek azonban elsősorban a vérszívás, illetve a közösségekben halmozottan előforduló, járványszerű megjelenése miatt van közegészségügyi jelentősége és úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány egy korábbi, szakmailag indokolatlan jogszabálymódosítása miatt a fejtetvesség egyre komolyabb problémát jelent Magyarországon.

A tetvesség elleni védekezés a gyermekközösségekben kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az óvodák, illetve iskolák „keltetőfészkei” lehetnek az élősködők járványszerű terjedésének. A fejtetű fertőző megbetegedést ugyan nem terjeszt, azonban a "gazdatestben" mélyreható gyulladásos folyamatokat indíthat el, allergiát okozhat és nem utolsó sorban rontja az életminőséget. A vonatkozó jogszabály a rendszeres közösségi vizsgálatra kötelezett intézményei között sorolja fel a bölcsődéket, óvodákat és az iskolákat is. Nem is olyan régen még az volt a protokoll, hogy a fejtetvek kiszűrése után az adott gyermeket hazaküldték a közösségből és addig nem is engedték vissza, ameddig a fejtetűmentesítés nem volt eredményes, amelyet egyébként az irtást végző illetékes közegészségügyi szerv helyi képviselőjének igazolnia is kellett. Azonban a Fidesz-kormány által módosított egészségügyi törvény már elsősorban a gyermek törvényes képviselőjének feladatává tette a tetűírtást és csak akkor vonja be a közegészségügyi szakembereket, ha a szülők az irtási, illetve fertőtlenítési kötelezettségüknek nem tesznek eleget. Bár a szabálysértésekről szóló törvény értelmében, aki az egészségügyi jogszabály alapján kiadott egészségügyi rendelkezést megszegi, szabálysértést követ el, azonban számos esetben fordul elő, hogy a szülők nem veszik komolyan a problémát.

Az általunk megkérdezett népegészségügyi és epidemiológiai szakemberek hibás és felelőtlen döntésnek tartják az Orbán-kormány korábbi törvénymódosítását, amely indokolatlanul gyengítette a közegészségügyi szakemberek jogosultságait és szinte már csak ekkor enged számukra beavatkozást, amikor a fejtetvek már komoly gondot, károkat okoztak az adott közösségekben. A jogszabály modifikáció konkrét okát szinte senki sem ismeri, azonban sejthető, hogy a módosítást destigmatizációs elvek vezették, amely egy járványszerűen terjedő élősködő esetében népegészségügyi nonszensz. Kvázi azért nem lehet elkülöníteni, hazaküldeni a kiszűrt gyermeket, mert azzal megbélyegeznénk őt és a családot, ami önmagában vicc. Az ugyanis egyszerűen érthetetlen, hogy bár az értesítés diszkrécióját, a pedagógusi titoktartást és még számos dolgot lehetett volna az adott kérdésben szabályozni, azonban az Orbán-kormány éppen a fejtetvek járványszerű terjedését elősegítő, szakmailag indokolhatatlan szabályenyhítést választotta. A módosítás hatályba lépése óta egyre nagyobb gondot jelentenek a fejtetvek a gyermekközösségekben. Ma már nem ritka, hogy fővárosi, budai óvodákban és iskolákban fordulnak elő tucatszám fejtetves gyermekek egy-egy csoportban, illetve osztályban.

A fenti kérdésben várjuk a kikért adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet illetékes osztályától.