Megszüntették a nyomozást a Gruevszki-ügyben: úgy tűnik, Orbánék következmények nélkül fogadhatnak be elítélt bűnözőt az országba

Micsoda meglepetés: "legalizálták" Orbán vesztegetésért és hivatali visszaélésért két évre ítélt haverjának kalandfilmbe illő befogadását.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.

- írta a rendőrség a volt macedón miniszterelnök hazánkba szöktetése miatt indult nyomozást megszüntető határozatában.

Nem beszélhetünk váratlan fordulatról, hiszen a kormány korábban azt is tagadta, hogy hazájából segítettek volna kijutni a volt macedón miniszterelnöknek, később azonban kiderült, hogy mindez nem biztos, hogy megfelel a valóságnak, könnyen lehet ugyanis, hogy Gruevszki több alkalommal találkozhatott magyar diplomatákkal egy szkopjei hotelben a menekülése előtt. Ráadásul Orbán szövetségesének nem a szerb határon lévő tranzitzónában kellett kivárnia a menekültügyi eljárása végét, mint a többi menekültnek.

Később az is kibukott, hogy Gruevszkit magyar diplomaták szállították, úgy, hogy az útlevelét már bevonták. Ekkor - többek között - Hadházy Ákos is feljelentést tett embercsempészet, illegális határátlépés segítése és más bűncselekmények miatt. A rendőrség most neki válaszolt, amikor azt írta határozatában, hogy „az államhatár jogszerűtlen átlépése nem valósult meg”.

Az egész ügy persze az elejétől fogva erősen bűzlik, érdekes kérdés például, hogy mivel nem volt útlevele Gruevszkinek, vajon mi lehetett pontosan az az okmány, amivel a schengeni övezeten kívülről hazánkba, vagyis egy schengeni területre lépett?

A 444 egy másik homályos foltot is kiemel a határozatból, miszerint

Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásának lefolytatását külső szervezői tevékenység nem előzte meg, menekültügyi kérelmét önként, erre irányuló szervezői tevékenység nélkül nyújtotta be a magyar hatóságok előtt.

Ezzel csak az a bibi, hogy éppen arról van szó, hogy komoly szervezés előzte meg a menekültügyi kérelem beadását, méghozzá magyar diplomaták részéről.

Őszintén, ki lepődne meg, ha kiderülne, hogy az a bizonyos útlevelet helyettesítő „okmány” - amivel az elítélt bűnöző, a „veszélyes menekültektől minden erővel védett” hazánkba érkezhetett és telepedhetett le - mondjuk egy a pocakos zsarnoktól érkező telefonhívás volt?

Elvégre tudjuk, az ember a hozzá hasonlók társaságában érzi jól magát…

orban_gruevszki