Orbánék meghátráltak: Berlinben kuncsorognak Európa kegyeiért

Korábban már megírtuk, hogy Orbánék nagyon elvetették a sulykot, ugyanis - a korábbi gyűlöletkampányoktól eltérően - most túlságosan konkrét ellenséget jelöltek meg az Európai Bizottság leköszönő elnökének, Jean-Claude Juncker személyében. Az Európai Néppárt közel tíz pártja követelte Joseph Daultól, a jobbközép pártokat magába foglaló politikai közösség elnökétől a Fidesz kizárását. Az egy dolog, hogy még hasonlóra sem volt még példa az Európai Unió történetében, de emellett Németország, Európa legfontosabb állama és Magyarország legfontosabb gazdasági partnere számára is vállalhatatlanná vált Orbán és közpénztolvaj sleppje.

Nem csupán Orbán egyre nyilvánvalóbbá váló oroszbarátsága, nemcsak az EU-s források Orbán-család és strómanjaik által történő folytatólagosan elkövetett lenyúlásának ténye verte ki a biztosítékot Európában, hanem elsősorban a mostani Juncker-plakátok kihelyezése tette be a kaput. Gyakorlatilag Orbánnak már nem maradt szalonképes európai szövetségese, Németországban már a Fidesz-kormány külügyminiszterének, Szijjártó Péter meghívását, Stuttgartba tervezett látogatását is visszavonták. Több európai jobbközép pártnál is elgurult a pöttyös, amikor szembesültek Orbánék populista hazugságkampányával. Orbánék ezzel azt az általános, minden normális ember által elfogadott íratlan szabályt sértették meg, miszerint nem sz@runk asztalra, főként oda nem, ahonnan eszünk. Orbánék pedig folyamatosan - az OLAF által is feltárt módon – dézsmálják az uniós forrásokat.

Sokak szerint Manfred Weber (CSU) pénteki kijelentése, miszerint megoldás lehet, ha a magyar kormány visszavonja a plakátokat és Orbán Viktor nyilvánosan is bocsánatot kér, túlságosan engedékeny kompromisszum lenne a Fidesszel szemben, és ragaszkodnak Orbánék kizárásához. Az EP-választás kampányában ugyanis több européer jobbközép párt számára kellemetlen lehet, ha a saját országukban fejükre olvassák Orbánnal való cinkosságukat.

Kényes döntési helyzetbe kerülhet az Orbánék kilengéseit mindeddig tulajdonképpen tétlenül elnéző Berlin, ahol a városba „tűzoltásra” érkező Gulyás Gergely és Balog Zoltán már ígéretet is tettek, hogy még márciusban visszaszedik a Juncker-plakátokat, illetve, hogy a kampány további részében tartózkodni fognak a hasonló provokációktól. A német politikusok azonban nem hülyék és feltehetően sejtik, illetve átlátnak azon, hogy Orbánék inkább csak marketingeszközt, illetve kommunikációs csatornát váltanának és a transzparens plakátokról visszatolnák a már jól kipróbált – orosz minta alapján és feltehetően orosz segítséggel működtetett – az álhírekkel televágott, hazugságpropagandával széttrollkodott közösségi oldalakra, illetve a szintén sikeres suttogópropaganda irányába a gyűlöletkampányt.

Könnyen lehet azonban, hogy az ígéret és a szánom-bánom bűneimet színészkedés ez esetben nem lesz most elég.

(Főkép: AFP)