Ezen besírsz: Putyin betiltja az álhíreket :D :D :D

Az orosz állami propaganda egyik legnagyobb nemzetközi kiszolgálója, az MTI számolt be róla, hogy az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elfogadta azt a két törvénytervezetet, amellyel szabályozni kívánják az eddig „túlságosan szabad” tömegkommunikációs platformokat. A jogszabályokat nagy meglepetésre el fogja fogadni a felsőház is és feltehetően az elnöki szignó is rákerül majd, lévén, hogy ezzel fogják ellehetetleníteni a még maradék ellenzéki kritikát az Orosz Tömegtájékoztatás- és Távközlésügyi Hatóság, a Roszkomnadzor hathatós segítsége által.

Az MTI tudósításának akár azt a címet is adhatták volna az elvtársak, hogy Moszkva nem kér az álhírekből. Az a Vlagyimir Putyin által irányított Moszkva, amelyik az álhírek folyamatos, szisztematikus gyártásával és terjesztésével már nem csupán az elnök oroszországi hatalmát akarja az idők végezetéig és lehetőség szerint még tovább bebetonozni, de a jelek szerint más államok működését és választásait is igyekszik befolyásolni. Az orosz álhírpropaganda és a Putyin parancsait kiszolgáló állami hekkerek nem csak Orbánt erősítették az áprilisi választásokon a magyar online térbe özönlő hamis hírekkel, nem csak az amerikai választásokba avatkoztak bele Donald Trump oldalán, nem csupán a britek unióból történő kilépésére erősítettek rá keményen az angol webet elárasztó milliónyi hazugsággal, hanem számos más állam életét is folyamatosan befolyásolják a központilag irányított propagandával és dezinformálással. Szintén ezekkel az álhírekkel próbálják destabilizálni az Európai Unió működését is.

Ha valakit társadalmi szempontból jelentős hamis hír gyártásán, vagy terjesztésén kapnak, akkor magánszemély esetében 30 ezertől 100 ezer rubelig, tisztségviselők esetében 60 ezertől 200 ezer rubelig, jogi személyek esetében pedig 200 ezertől 500 ezer rubelig terjedő bírsággal sújthatják

- szól az MTI tudósítás.

Mi pedig lavírozva a több száz, nyilvánvalóan oroszok által működtetett, magyar nyelvű fake news oldal között röhögünk az MTI tudósításán:

A magyar álhírgyár milyen szofisztikáltan, bár meglehetősen átlátszóan dezinformál az orosz álhírgyártók által írt álhírekkel a maradék, a valóság leírásának lehetséges következményeitől nem félő orosz portálok betiltásáról.

 

(Főkép: sott.net)