Hoppá: Lemondhat a Néppárt elnöke, ha nem zárják ki vagy függesztik fel a Fideszt

Hoppá: Lemondhat a Néppárt elnöke, ha nem zárják ki vagy függesztik fel a Fideszt
Fotó: The Economist

Az Európai Néppárt március 20-i ülésén az elnökség olyan javaslatot terjeszt a résztvevők elé, ami az alapszabály 9. pontja értelmében a Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására tesz javaslatot – hangzott el a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén. A pátelnök ráadásul ultimátumot is adott.

A Népszava információi szerint Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson értésre adta, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, hogy érdemes-e megmaradnia a tisztségében.

A lap úgy tudja, a vitában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük a kizárást kezdeményező skandináv és Benelux-államok-beli, valamint Orbán-barát szlovén és horvát EP-képviselők. Többen – köztük a németek – azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz tevékenysége komoly károkat okoz az EP-kampányra készülő néppártnak. 

Daul egyébként az első volt a Néppártból, aki komoly kritikát fogalmazott meg a Fidesz új plakátkampányával kapcsolatban. A Twitteren korábban többek között azt írta:

Szeretném emlékeztetni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is. Ahelyett, hogy Brüsszelt valamiféle ellenségnek állítja be, Magyarországnak rá kellene jönnie, hogy ő is a részese.”