Balaton szelet: Mészáros Lőrinc erre is ráharapott

terkep3

Nem, az alábbi videóban nem Mészáros Lőrincről van szó, de a Valami Amerika 3-ban akár ő is alakíthatná Balát, a szotyizó maffiózót. Pénze, kapcsolatai vannak bőven, a magok köpködésére ideális a felcsúti Pancho Aréna, és mostanra elmondható, hogy megszerezte magának a fél Balatont is. Oligarchatérkép frissítve.

Április 12-én robbant a hír – ami lassan már nem is az, hanem pusztán napi rutin – hogy Mészáros Lőrinc ismét bevásárolt, ezúttal 106 hektárnyi kempinget a Balaton körül. ITT, majd ITT írtunk róla, hogy a közérdek képviseletével szemben a kormány célja egy őket támogató, kirívóan gazdag oligarcharéteg kiépítése, ennek következtében pedig egy olyan durva Honfoglaló zajlik, ami egy cseppet sem játék. Az oligarchatérképre megint újabb helyszín kerülhet fel, a magyar tengerre ugyancsak céltudatos döbrögik vetettek szemet.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentés szerint a BLT Group Zrt. – melyben Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. közvetetten 22,8 százalékos, a régi barát, Jászai Gellért pedig magánszemélyként összesen 77,2 százalékos befolyással rendelkezik – felvásárolta a Balatontourist csoportot.

A legtöbb tóparti kempinget ők működtetik: 5800 kempinghely, 550 bungaló, 180 mobilház, 50 bérelhető lakókocsi. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

Jászai Gellért neve nem kevés Orbán-közeli üzletben bukkan fel, mellesleg a Konzum-csoport vásárolta meg a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját is, ráadásul az állami Eximbank hitelével. A baloldalhoz köthető Leisztinger egy ideje egyre távolabb kerül a zsírosbödöntől, hiszen a cégei által bérelt földeket az állam eladta, és azok jó részét Garancsi Istvánhoz köthető Fidesz-közeli üzletemberek vették meg. A Cserepes-Major Kft. tavaly került át Leisztinger kezéből Garancsi köréhez, s a cégnek kapásból jót tett a tulajdonosváltás, ugyanis 2016-ban 63,6 millió forinttal több agrártámogatást kapott, mint 2015-ben: több mint 101 millió forintot.

Aki tehát ezentúl nem akarja Mészáros Lőrincet gazdagítani, annak elég nehéz lesz sátoroznia a Balaton körül. Különös véletlen lehet csupán, hogy decemberben döntött a kormány arról, hogy ötmilliárdot ad a balatoni kempingek fejlesztésére, ami egy új tétel a korábbiakhoz képest. Feltételezzük, hogy ezt a gázszerelő, Orbán Viktor kebelbarátja véletlenül sem tudhatta előre.

A balatontourist.hu oldalon könnyen megnézhetjük, hogy hova nem megyünk ezután. Balatonfüreden, Révfülöpön, Siófokon-Szabadifürdőn, Siófok-Sóstón, Zamárdiban, Balatonakalin, Balatonszemesen, Keszthelyen, Fonyódon, Zalakaroson, Vonyarcvashegyen, illetve Balatonberényben egy nudista kemping az, ahol ha ezek után álomra hajtjuk a fejünket, a Zuckerbergnél is okosabb Lőrincnek tejelünk.

A megkaparintott kempingek
A megkaparintott kempingek

És ha már „orbáni kötelék”: a Balaton környékén Tiborcz Istvánék is jól teljesítenek. Tiborcz embere sejlik fel a rejtélyes fonyódi szállodaépítés hátterében, a Tiborcz érdekeltségébe sorolt pesti Mahart-székházba bejegyzett cég vette meg a keszthelyi műemlék-szállót, a Hullámot, de Tiborcz és üzlettársai 2015-ben vitorláskikötőt is vettek karácsonyra Keszthelyen.
A királyi családnak és barátainak is kell néha egy kis kikapcsolódás. Úgy tűnik, szeretik szó szerint otthonossá tenni a pihenésre kinézett helyszíneket, és az sem árt, ha még pénzt is keresnek vele.

Mészáros Lőrinc amúgy nemrég kiakadt azon, hogy a gazdagodásáról cikkezik a sajtó, és egy helyreigazítást követelt a HVG-től. Keresetét azonban a bíróság elutasította, mert rossz volt a gázszerelő beadványa. A hetilap ennek ellenére lehozta, biztos úgy voltak vele, hogy kár lett volna ekkora ziccert kihagyni.

Kapjon helyet itt is, hátha akad olyan, aki elhiszi a benne foglaltakat:

„Mészáros Lőrinc nem Magyarország felvásárlásával tölti a napjait. Mészáros Lőrinc befektetései nem kötődnek az Orbán családhoz. Mészáros Lőrinc a befektetéseiről és azok módjáról Ő maga dönt. Mészáros Lőrinc nem stróman és nincs strómanja.”