Magyarország jobban teljesít: a brutális mértékű munkaerőhiány miatt már a betanításra sincs idő

Nehéz lenne felsorolni, hogy erős és büszke hazánk mely területeit érint a főként az alacsony bérek által generált kivándorlás okozta munkaerőhiány. Nem biztos, hogy a mai napon az olvasók elé kerülne ez a cikk, ha megkísérelnénk, maradjunk annyiban, hogy majdnem mindegyiket. A jelenség már túlmutat azon, hogy nem érkeznek meg időben a postai küldemények, hogy borzasztó hiány van tanárokból, vagy éppen orvosokból, ápolókból. Más jellegű problémák is vannak.

Íme, egy példa, amely jól érzékelteti, mekkora a baj:

Fémmegmunkálásra nem nagyon tudnak szakembereket felvenni a cégek, akkora a munkaerőhiány, ezért betanított munkásokat alkalmaznak. Az egyik ilyen üzemben a feladatok elsajátítására korábban két hét állt rendelkezésre, most csupán egyetlen nap. Nem is csoda, hogy a roncsolásos balesetek száma 30 százalékkal ugrott meg.

- mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Ez a magyarázat arra, hogy miért nő az egész országban a munkahelyi balesetek száma. Egyre kevesebb a munkások száma, a megrendeléseké pedig egyre több, nagy a csúszás, a dolgozókat ezért a legtöbb helyen túlhajtják, kizsigerelik.

Tavaly legalább közel 24 ezer munkahelyi baleset történt az országban (78-an vesztették életüket) - legalábbis ennyit jelentettek be. Öt éve ez a szám még 20 ezernél is kevesebb volt.

Kéne még néhány hazug plakát, hátha attól minden rendbe jön...

077