Ma dől el, kizárják-e a Fideszt a Néppártból

Ma dől el, kizárják-e a Fideszt a Néppártból
Fotó: Economist

Financial Times pl. vezércikkben kérte Webert, tegye meg.

Az Európai Néppárt (EPP) szerdán dönt arról, hogy kizárja-e a Fideszt. A Financial Times ezért vezércikkben írt arról, hogy Manfred Webernek ki kell állnia a demokrácia mellett, és az EPP-nek ki kell zárnia a Fideszt, ugyanis nincs ott helye a Magyarországon a fékek és ellensúlyok rendszerét lebontó, az EU ellen kampányoló pártnak - írja a brit napilapra hivatkozva a 444.hu.

A Financial Times szerint „az EPP vezetése túl sokáig ragaszkodott ahhoz a tévedéséhez, hogy Orbán úr akcióit moderálhatják azzal, hogy a párton belül tartják”. Sőt, épp az ellenkezője igaz: az EPP-re hivatkozva Orbánnak könnyebb dolga volt a szabadságjogokat elvenni.

leszögezték továbbá, hogy Manfred Webernek demokratikus értékek iránti elkötelezettséget kell mutatnia, mert ezek az Európai Bizottság elnöki szerepének alapvető szükségletei.

A döntés az Európai Néppárt elnökségének a kezében van: ha akarja, szavazásra bocsáthatja a Fidesz kizárását vagy tagságának a felfüggesztését. 

A Fidesz-média közben természetesen igyekszik sulykolni, hogy Sorosnak köszönhető, hogy a kizárás gondolata egyáltalán felmerült.