Orbán ismét meghátrált: megígérte a bajor kormánynak, hogy Magyarországon maradhat a CEU

A magyar miniszterelnök tegnap írt levelében azt ígérte, hogy nem akadályozza meg, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. Úgy tűnik, Orbán egy nappal a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntés előtt igencsak engedékeny lett.

A magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat.

- mondta a kancelláriaminiszter, Florian Herrmann a Süddeutsche Zeitungnak, szerinte ez egyértelműen a békülés jele. Igen, vagy a becsicskulásé, ami könnyen lehet, hogy későn jött.

Valószínűleg ugyanis Orbán mostani ígérete Manfred Weber azon határozott kijelentésére (no meg a lehetséges kizárásra) adott, ijedt reakció, miszerint a müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak a CEU fenntartásába, így pedig már európai fenntartókat is fel tudnak majd mutatni, vagyis EU-s intézménynek számítanak, ergo nem vonatkozna rájuk a lex CEU sem. A javaslatot örömmel fogadta az egyetem, de már akkor is ragaszkodtak hozzá, hogy Orbán maga mondja ki azt, hogy Budapesten maradhatnak.

A haza „erős és büszke”, „rendíthetetlen” miniszterelnöke pedig az elmúlt napokban, vagy inkább hetekben nagy eséllyel azt sem tudja, melyik irányba nyaldossa a száját frusztráltságában. Hiszen nem mostanában történt meg vele, hogy nem ő határozta meg, milyen irányban haladjon tovább a pártja. Most pedig éppen ez történik.