Hahó, fészbúkosok! Bezárnám a bazárt, oszt jónapot!

Orbán a jelek szerint így folytatná most, négy év után egykor ikonikussá vált bejelentkező videóüzenetét. De, hogy Virág elvtárs egyik mondatát picikét módosítva idepasszírozzuk: Hagyjuk a fészbúkozást a hanyatló nyugat ópiumának! Nos, úgy tűnik, hogy Orbán valami illiberális ajándékkal kedveskedne nekünk a választások utánra (az időzítéshez mindig volt érzéke), de az is lehet, hogy csak meglebegtette a házitrösztökön keresztül a közösségi oldal korlátozását, kvázi azt üzenve az elégedetlenkedőknek: örüljetek, hogy ez még van, mert, "ha úgy vannak a számok", akkor ezt is elvehetem...

Orbán persze - Európa közepén - lemaradt egy picit az illiberális államoktól, hiszen például az észak-koreai hatóságok már 2014-ben betiltották a Facebookot. India, Törökország és Pakisztán is egy csomó a hatalom számára kellemetlen tartalmat cenzúráz, illetve letilt a közösségi oldalról. A putyini Oroszország pedig –-a „jól bevált” kínai modellt követve - már nem csupán a Facebookot korlátozná, hanem az orosz internetfelhasználókat is ellenőrzés alá vonná. Most például egy olyan rendszert tesztelnek, ami blokkolja az orosz internetforgalmat, ezáltal csak oroszországi szerverhálózaton lévő oldalakat látogathatnak a felhasználók, így biztosítva az egyoldalú propagandát. De Orbán nagy haverja, Recep Tayyip Erdoğan török elnök is blokkolta már jó néhányszor a Facebookot, például 2016-ban, amikor egy tucat kurd vezetőt bekaszlizott és attól tartott, hogy a közösségi oldalon a török kormány érdekeivel ellentétes hangok fognak terjedni. A török hatóságok - a többi illiberális államhoz hasonlóan -  elsősorban azért korlátozzák a közösségi médiát, hogy a hatalom számára veszélyes információk nehezebben terjedjenek. Sőt, ezt már olyan tökélyre fejlesztették, hogy akár tartományi szinten is képesek „bezárni az internetet”, illetve a Facebookot.

Nyilván ez Orbán Viktor - már nem is olyan titkos - vágyálma, gondoljunk csak a sok hatalommal szemben kritikus csoportra a közösségi oldalon, az O1G-re, vagy az ellenzéki képviselők „élőzéseire”, amikor valós időben értesülhettünk és lehettünk szemtanúi a megválasztott parlamentereink elleni erőszaknak, vagy éppen Orbán kényszeredett és bárgyú mosolyára a parlamentben, amikor 5 centiről sípoltak bele az arcába, amit - ne felejtsük! - szintén a Facebooknak köszönhetünk.

Kinek kell ez? - tehette fel magában a „bölcs vezér” a kérdést és a főelvtárs belső hangjaira meglehetősen szenzitív Századvég nevű csicskaraj csorgó szájjal felnézett  és már meg is adta a várt választ: nekünk biztos nem, főnök! Hamarosan érkezett is a hír, hogy állami kézbe venné a Facebookot a vezér megmosolyogtató komolyságot árasztó apródja, az Orbán képzeletbeli valagából kvázi csak ünnepnapok alkalmával kikecmergő G. Fodor Gábor.

S ha már Virág elvtárs egy mondatának parafrázisával kezdtük, akkor fejezzük is be egy másik, a témába passzoló kijelentésével:

Minden lehetséges.