NVI elnökhelyettes: A Nemzeti Választási Iroda nem tudja és nem is fogja a csalásokat megakadályozni

Kapacitása és felhatalmazása sincs a választási irodáknak arra, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián a Népszavának.

Sokatmondó interjút adott a Népszavának az NVI elnökhelyettese, tulajdonképpen beismerte, hogy számos dolgot, ami a csalások leleplezésére szolgálhatna, nem is tudnak ellenőrizni.

A választási irodák annyit tudnak megnézni, hogy az íven szerepel-e aláírás és nem nyilvánvalóan másé, azaz például Nagy István neve mellett nem egy tisztán kiolvasható Kis József van. De ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét. Nem vagyunk írásszakértők. Három nap alatt senkinek nincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja. Ráadásul a törvényi szabályozás alapján a névjegyzéknek nem része az aláíráskép. Vagyis nincs felhatalmazás arra, hogy az aláírások valódiságát a választási irodák ellenőrizzék. Amikor kétség van, akkor a választási irodák feljelentést tesznek a rendőrségnél, ennyit tudunk megtenni - nyilatkozta Gáva Krisztián arra reagálva, hogy tudják-e az NVI-nél szűrni például az ajánlások másolását.

A Népszava arra az esetre is rákérdezett, mikor a csalást már megállapították Terézvárosban, de az elkövető kilétére már nem sikerült fényt deríteni, ezért nem is foglalkoznak az üggyel. Az elnökhelyettes erre azt mondta, hogy "ha nincsen kép- vagy hangfelvétel, esetleg tanúvallomások, a visszaélés nagyon nehezen bizonyítható". Továbbá szerinte ha valamelyik jelölt támogatására vonatkozó íveken hamisítottak aláírásokat, még nem jelenti azt, hogy az a jelölt tudott róla vagy ő adott utasítást erre.

A kedvenc részünk mindemellett mégiscsak az volt az interjúban, mikor Gáva Krisztiánnak arra kellett felelni, hogy előfordulhat-e újra, hogy összeomlik az NVI hivatalos honlapja:

Nem omlott össze, csak háromnegyed óráig nem volt elérhető, amíg átálltunk a tartalékportálra. Vagyis nem az NVR-rel volt gond, hiszen sem a névjegyzéki nyilvántartás, sem az eredményösszesítés, sőt, semmilyen más nyilvántartás nem állt le - felelte.

Ja, s kiderült az is, hogy számukra rendkívül nagy meglepetést okoz, ha egy országgyűlési választás napján sokan akarják megnézni a honlapon az eredményeket.

Valóban, a honlap lassult le a túlzott terhelés miatt, hiszen a szavazás reggelén nagyon sokan akarták megnézni például azt, hogy hova kell menniük szavazni - árulta el a váratlan eseménnyel kapcsolatban Gáva.