A Spiegel Orbánról: a kampánya olyan összeesküvés-elméleteket tartalmaz, mint a szélsőjobboldali terroristáké

A befolyásos német lap nem kertelt, amikor Magyarország 2-2,5 millió megvezetett embernek köszönhetően felszínen maradó miniszterelnökét jellemezte. Orbánt itthon és külföldön már sokféle jelzővel illeték, méghozzá nem ok nélkül. Úgy tűnik, most szintet lépett.

A cikkben kiemelik, hogy Orbán ismét megszegte ígéretét, miszerint az EP-választás kampányában nem támadja tovább az EU-t, ráadásul összeesküvés-elméleteket gyárt, amikor az EU által migránsvízumokkal, bankkártyákkal ellátott iszlamista tömegekről beszél. A lap megállapítja, hogy ilyen üzeneteket csak szélsőjobbos terroristáktól, például Brenton Tarrant vagy Anders Breivik szájából lehet hallani.

Orbán hangzatos hétpontos tervéről azt írják:

hamisak vagy a felismerhetetlenségig ki vannak forgatva.

Az Orbán-kormány évek óta kizárólag saját szavazóinak kommunikál. Ezen tömeg mozgatására pedig a migráns, Soros, Brüsszel, EU, ellenség, veszély kulcsszavak kombinálása (egyelőre) maximálisan elegendőnek bizonyult. Az országban élő emberek többsége ezzel szemben, a külföldi politikusokhoz, lapokhoz hasonlóan pontosan látja, hogy Orbán mivé lett és milyen irányba taszítja az országot, így vele kapcsolatban ma már a diktátorokhoz, vagy a szélsőjobbos terroristákhoz való hasonlítás egyáltalán nem újszerű, és cseppet sem meghökkentő, vagy túlzó jelenség. Ennél több érvet pedig - bár estig lehetne sorolni - nem is kell elmondani azzal kapcsolatban, mekkora a tét az idei választásokon, ahol részben arra a kérdésre is választ kapunk majd, hogy

Vajon meddig lehet sikerrel folytatni a valódi program nélküli, kizárólag egy adott bázis agymosásával fenntartott, pusztító kormányzást?

Borítókép: AFP