Orbánék Szerbiában paroláznak, de a vajdasági magyarok helyzetéről megint nem esik egyetlen szó sem

Orbánék Szerbiában paroláznak, de a vajdasági magyarok helyzetéről megint nem esik egyetlen szó sem
Fotó: MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MTI/SZECSŐDI BALÁZS

Magyarország egyértelmű érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán. Orbán közben Ana Brnabic szerb kormányfővel vigyorgott, a magyar kisebbség helyzete azonban nem ért egy félmondatot sem.

Szijjártó a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel. Elmondta, hogy Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával.

„Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja” – jelentette ki.

Közölte, hogy pénzt is bátran adnak, így a magyar-szerb kereskedelem támogatására az Eximbank jóváhagyott egy 110 millió eurós hitelkeretet, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban pedig létrejött egy 1,6 milliárd forintos alap, amelyből azt támogatják, hogy magyar vállalatok hajthassák végre szerb partnerekkel együtt a szerbiai infrastrukturális fejlesztéseket.

A nagynemzetiösszetartozás-trianonemlékezés kormányának a vajdasági magyar kisebbség helyzete ugyanakkor nem ért meg egy fél mondatot sem. Nem ért meg egy fél mondatot sem, hogy pl. tavaly megtiltották a délvidéki magyar diákoknak, hogy az anyaországba kiránduljanak, de ezek szerint a „gané magyarok”, illetve a „halál a magyarokra” falfirkák sem érik el Szijjártóék ingerküszöbét, ők szeretnek mindenkin feltétel nélkül segíteni.

Emlékezzünk csak Románia uniós tagságának megszavazására.