A Jobbik Szerbia uniós csatlakozásának feltételéül szabná a Vajdaság területi autonómiáját

A Jobbik Szerbia uniós csatlakozásának feltételéül szabná a Vajdaság területi autonómiáját
Fotó: Fotó: MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MTI/SZECSŐDI BALÁZS

„Orbán ismét úgy állt ki Szerbia európai uniós integrációja mellett, hogy egyszer sem tért ki a helyi magyarság számára sérelmes ügyekre" - mondta Bencsik János jobbikos képviselő.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, Orbánék Szerbiában paroláztak, de a vajdasági magyarok helyzetéről megint nem esett egyetlen szó sem. Szijártó Péterrel az élen körbeudvaroltak a külügyminisztertől a kormányfőn át az elnökig mindenkit, de a kint élő honfitársaink helyzete nem ért egy vállrándítást sem. Valószínűleg az impotens magyar diplomácia az egyik oka ennek, míg a másik, hogy a vajdasági magyarokra sem tekint másképp a Fidesz, mint két lábon járó szavazólapokra. E gondolat szerint pedig már sokan idomítva vannak, szerb magyargyűlölet ide-vagy oda.

Bencsik János, a Jobbik politikusa mindezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy Délvidéken sem a magyarság részarányos foglalkoztatása, sem a világháború alatt elkobzott vagyonok visszaszármaztatása nem valósult meg, emellett a szerb médiatörvény hatására számos magyar nyelvű tévé és rádió műsoridejét csökkentették vagy meg is szüntették.

A képviselő ezek fényében meglehetősen furcsának találja, hogy Orbán Viktor ezt a kulturális autonómiát Európában „párját ritkítónak” titulálta, majd még azt is hozzáfűzte, hogy "Szerbia a szerbeké", amely a negyedmillió őshonos délvidéki magyarság számára azt jelenti, hogy Magyarország ugyanúgy migránsoknak tekinti őket, mint az Afrikából érkezőket.

Bencsik úgy látja, hogy „Szerbiának esze ágában sincs bővíteni a területén élő kisebbség jogköreit, a magyar kormány pedig számonkérés helyett még gratulál is jogaik csorbításához.”

„Pedig a dél-tiroli autonómia példája megmutatta, hogy a népek békés egymás mellett élésének és kölcsönös gazdasági fejlődésének legjobb útja a regionális területi önrendelkezés”

írja Facebook-oldalán a jobbikos képviselő, akinek pártja parlamenti programjában sarkalatos pontként szerepel az autonómia ügye.

A Fideszében viszont nem. Ez már akkor kiderült, mikor Románia EU-s csatlakozását feltétel nélkül szavazták meg.