„Egy vérből valók vagyunk” – harsogja a Fidesz, majd lesorosbérencezi az ország felét

Nagyon nemzetiek, nagyon magyarok, nagyon keresztények, de azért kérdés nélkül eltakarítanák az útból az „ellenzéki csőcseléket”, aki más véleményen van, mint ők. És számukra nincs is ebben semmi ellentmondás.

Véletlenül futottam bele az alábbi, Facebookon terjedő képbe, ami kb. olyan, mintha Hitler a zsidók elhurcolása után teleplakátolta volna Németországot azzal a felirattal, hogy nálunk minden ember egyenlő, bőrszínre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Mert mit is porpagál a Fidesz-KDNP? Hogy Európa legsikeresebb politikai konstrukciója kiáll minden egyes magyarért a Kárpát-medencében, mert MI, a nagybetűs MAGYAROK mind egytől egyig összetartozunk. (Szerveznek is kamuból egy "összetartozás évét".) Híveik pedig könnyes szemmel pislognak Viktorra, hogy „igen, ez az ember megsegíti szegény határon túliakat, igazi hazafi”, majd a narancsos lufi mellett meglengetik a nemzeti trikolórt is.

„Mi egy vérből valók vagyunk” – éneklik az Ismerős Arcok slágerét, miközben átjárja a testüket a penetráns szeretet megnyugodván, hogy egy igazán összetartó nép vagyunk. (A Fidesz-KDNP-nek köszönhetően persze.)

Majd hazamennek, leülnek a monitor elé, és a közösségszervező erejük hamarjában statáriumban egyesül. Elég egyetlen komment arról, hogy Viktor azért nem is annyira jó ember, mint ahogy ők azt gondolják, máris felcsattan a verdikt:

Sorosbérenc. Liberális csőcselék. Gyurcsányista csótány. Hazaáruló.

Persze, javarészt nem ők tehetnek róla, jó ideje programozzák őket a jelszavakra aktiválódó zsigeri reakciókra, az ő hibájuk csak annyi, hogy hagyják magukat visszafordítani az evolúciós ranglétrán. Úgy tűnik, fél évszázadnyi szocializmus kevés volt ahhoz, hogy elrettentse őket a vezényszavakra koncentrálódott, egybites önkifejezéstől, a gondolkodásról való lemondástól.

Ezért soha nem teszik fel maguknak a kérdést: tényleg a véremből valónak tekintem azt is, aki esetleg nem a fideszes elvárások szerint képzeli a családalapítást? Aki esetleg nem a fideszes elvárások szerint tekint Európára? Aki nem akar állandóan harcban állni és valakit gyűlölni? Aki nem akarja rögtön hazaárulónak tekinteni azt, akinek a gondolkodása egy kicsit liberálisabb az ókonzervatívnál? Aki nem szült még 3,7 gyereket, mint Dúró Dóra, és lehet, hogy nem is akar? Aki inkább népegészségügyi szempontból hasznosabb dolgokra költené az adófizetők pénzét, mint a Giro d’Italiára vagy a 34. stadionra? Aki nem Mészáros Lőrinc nevét akarja látni minden egyes közbeszerzési értesítő elején? Akit nem jár át feltétlen öröm, mikor a miniszterelnök "ajándékból" oligarchák magángépével gépével röpköd? Stb.

Lehetne még sorolni, de a kérdésfeltevésig el se jutunk, nemhogy az „igenig”. És amíg ez így van, valójában az „egy vérből valók vagyunk” sem lesz több, mint mikor Kalányos Márlonbrandó azt mondja Rézműves Dvéjndzsonzonnak mielőtt megszúrja, hogy: „Jaj, drága tezsvírem!”