"Itt van május elseje" - a majális azonban nem csak meleg sör/hideg virsli kombó

A munkások ünnepe rengeteg emberben régi, nosztalgikus emlékeket idéz meg: régi vurstlik, szakszervezeti sátras kitelepülések, monumentális felvonulások, gyermekvetélkedők és tabáni koncertek elevenednek meg a szívekben. De miről szól valójában ez az ünnep?

Gimnazistaként nyaranta megboldogult nagybátyám építési vállalkozásában dolgoztam, egyrészről, hogy „megemberesedjek”, másrészről, hogy megkeressem az augusztusi nyaralásomra szükséges zsebpénzt. Végigjártam a ranglétrát (mert ott is van bizony ilyen), majd elsősorban ácsmunkát végeztem. Az ácsokat kemény és bátor embereknek ismertem meg. A legnagyobb kánikulában is fent voltunk a magasban, jókedvűen dolgoztunk, fűrészeltünk, kalapáltunk, cserepeztünk. Befogadtak, kollégák lettünk. Sokat tanultam tőlük és ők is tanultak tőlem. Kölcsönösen adtuk át egymásnak a tudást. Ők a munka csinját-binját, én pedig megtanítottam nekik a Föld országait és városait,  csatákat és békéket, verseket, egy kis művészettörténetet. Elmeséltem nekik azt is, hogy május elseje XII. Pius pápa rendelete óta Józsefnek, az ácsnak, a munkások védőszentjének ünnepe is. Ma már nosztalgiával gondolok rájuk: vajon mi lehet velük, hol lehetnek most? Távol kerültem a kétkezi munkától. Pedig bevallom, hogy néha nagyon hiányoznak az életemből a ma már pofonegyszerűnek tűnő, kézzelfogható produktumok. 

Május elseje nem feltétlenül a városligeti meleg sör/hideg virsli kombináció. Eredetileg a munkások ünnepe, a volt szocialista országokban az ünnep exportálhatóságának érdekében a munka ünnepévé keresztelték át, és szép lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát. Az 1886-ban erre a napra szervezett chicagói munkástüntetés demonstrálói közé néhány nap után, a konspirációhoz már akkor is értő, kommunista, illetve anarchista felbujtók keveredtek, akik egy a rendőrök elleni bombamerénylettel kiprovokálták, hogy azok választüzet nyissanak. A Haymarket téri zavargás eredménye végül rengeteg sebesült lett, hét rendőr és négy tüntető pedig életét vesztette. A legtöbb országban eredetileg erre emlékeznünk ezen a napon, jóllehet az Egyesült Államokban és Kanadában szeptember első hétfőjén ünneplik a munkásokat.

Ma is nagyon aktuális a Kádár-diktatúra alatt agyonjátszott, ugyanakkor indokolatlanul mellőzött Májusköszöntő című dal egyik versszaka:

 Itt van május elseje,
Énekszó és tánc köszöntse!
Zeng és dalol az élet,
Szállj csak, zeneszó, ének,
Ébresszed a magyar népet!

plakatok_majus1

(A főkép és az eredeti cikk 2016. május 1-jén jelent meg az igenelet.hu oldalon