Orbánisztán: Kisvárdának van stadionja 2,49 milliárdból, de a helyi iskola udvarának térkövezésére nincs pénz

A "lélegzetelállító" kisvárdai stadion tavaly nyáron készült el, az iskolára nem szán pénzt az állam.

Térkőjegyeket bocsátott ki a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola, hogy le tudják burkolni az intézmény udvarát. Ezer, ötezer és tízezer forintos címletekben lehetett megváltani a hozzájárulást a „tanulói környezet szebbé tételéhez”, elvileg önkéntes alapon - írja a Népszava.

Tudja, hogy megy ez az „önkéntes” dolog egy iskolában? Ott a névsor az osztályfőnöknél, a szülők meg be vannak rezelve, hogy ha nem adnak legalább tízezer forintot, akkor szúrós szemmel néznek majd a gyerekre. Van, aki erőn felül is beruház, csak hogy lépést tartson a többi szülővel, meg hát ezer forintot adni amúgy is ciki, így mindenki igyekszik többet adni. Csak azt nem értem, hogy egy állami fenntartású iskolában miért a szülőktől kell összetarhálni a pénzt? Miért nem futja a befizetett adónkból arra, hogy a gyerekeink normális körülmények között tanuljanak – panaszolta egy szülő a lapnak.

A Népszava megkérdezte a Kisvárdai Tankerületi Központot, miért kell a szülők anyagi támogatását kérni egy térkőburkolathoz, előfordult-e a múltban, hogy hasonló módon gyűjtöttek pénzt a tankerületben, illetve hogy mennyi pénzt sikerült ilyen módon beszedni a szülőktől.

A válasz egészen döbbenetes: kiderült, hogy az állam saját forrásból nem áldozott pénzt az intézményre. A tankerületi igazgató közölte, hogy ők 2017. január elseje óta fenntartói a Vári Emil Általános Iskolának, s ez idő alatt több mint 207 millió forintból fejlesztették az intézményt. Ebből az intézmény költségvetésének terhére mintegy 82 millió forintot, EFOP-4.1.3 pályázati forrásból, azaz uniós pénzből több mint 125 millió forintot költöttek az iskola infrastrukturális beruházásaira.

És ami külön érdekesség az orbánisztáni abszurdumban: a lap érdeklődése után lekerült az iskola honlapjáról a térkővásárlásra buzdító oldal, sőt az ezzel kapcsolatos március 19-i bejegyzés is „eltűnt” az iskola Facebook-profiljáról.