A magyar nyugdíjasoknak kellene a leginkább felháborodniuk az Orbán-kormány politikáján

Hiába az öregségi nyugdíjak évenkénti megalázó mértékben történő emelése, ez a maszatolás még ahhoz sem elegendő, hogy megfékezze a nyugdíjak fizetésekhez képesti lemaradását. Egy magyar nyugdíj - európai uniós összehasonlításban - vásárlóereje a legalacsonyabbak közé tartozik. Ezért van az, hogy míg a Nyugat-Európában élő „jóléti” nyugdíjasok évente átlagban kétszer utaznak nyaralni/üdülni külföldre, addig a magyar nyugdíjasok jelentős része nemhogy évente kétszer, de még soha nem járt más országban. Marad a receptek közötti súlyozásos szelektálás, meg a kényszerkoplalás. Hála a nagyon nemzeti, nagyon keresztény, nagyon régivágású Orbán-kormánynak.

Fontos tudni, hogy idén is csupán az inflációnak megfelelő mértékben, azaz 2019-ben 2,7%-kal emelkedtek meg a nyugdíjak. Európai uniós összehasonlításban a magyar öregségi nyugdíj vásárlóereje valahol a béka feneke alatt van. Ez azt jelenti, hogy a magyar nyugdíjas nagyságrendekkel kevesebb dolgot tud vásárolni a havi nyugdíjából itthon, mint a legtöbb uniós tagállamban élő társaik.

Ennek ellenére a Fidesz-szavazók jelentős része pont abból a nyugdíjas korosztályból kerül ki, amelyiknek a leginkább fel kellene háborodnia az Orbán-kormány nyugdíjpolitikáján, azonban ehelyett egy jelentős részük beéri a választási években kapott orbáni alamizsnával. Ideje lenne felébreszteni a magyar nyugdíjasokat, bemutatva külföldi példákat, hogy máshogyan is lehetne élni öreg napjaikat, ha - Nyugat-Európához hasonlóan - nem lopnák el a fejlesztési pénzek jelentős részét az ország „felszentelt” vezetői.

Talán az mindenki számára világos, ha azt mondjuk, hogy a nyugati nyugdíjasok több, mint kétszer annyi terméket és szolgáltatást vásárolhatnak a nyugdíjakból, mint magyar társaik. Ott biztosan nem jelent gondot egy éttermi vacsora, egy külföldi nyaralás, vagy éppen a fodrászhoz és kozmetikushoz járás…

(Főkép: MTI/Varga György)