Miért maradnának Orbánisztánban a magyar fiatalok, és miért jönnének haza?

Minden hatodik magyar külföldön születik, a fiatalok kétharmada azt tervezi, hogy egy másik országban fog élni, méghozzá hosszú távon. De miért is döntenének másként?

Az Aktív Fiatalok kutatásából azt is megtudhatjuk, miért az oka annak, hogy elhagyják az országot. Megdöbbentő, de nem a kalandvágy szerepel az első helyen, a legtöbben a jobb megélhetést nevezték meg fő indokként.

fiatalok_grafikon

A kivándorlás visszaszorítása érdekében a kormány részéről tett látszatintézkedések pedig annyit értek, mint a termetes bendőt nővesztő Orbánnak, két levél saláta. Gyakorlatilag semmit.

Ez a kormány kivándorlóországgá tette hazánkat, mégpedig azzal, hogy képtelen vagy nem is áll szándékában európai szintre emelni az itthoni béreket, hogy a munkakörülményekről, az oktatás, az egészségügy állapotáról már nem is beszéljünk. A legtragikusabb viszont az, hogy egy magyar fiatal számára itthon nem rajzolódik ki semmilyen jövőkép. Ez a kilátástalanság ahhoz vezetett, hogy már 600 ezernél is több honfitársunk döntött úgy, hogy egy jobb élet reményében elhagyja ezt az egykor szebb napokat látott országot. A folyamat pedig nem áll meg, nem lassul le, és amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, semmi nem is fog változni.

Persze a kormánynak nem is az az érdeke, hogy ez a tendencia megváltozzon. A Fidesz a brutális, már minden területen érzékelhető munkaerőhiányt is inkább román, ukrán, török és még ki tudja honnan érkező, olcsó, külföldi munkaerővel igyekszik - nem sok sikerrel - elfedni. Ezek a tömegek persze sokkal irányíthatóbbak, kezelhetőbbek, mint távozó honfitársaink százezrei.

A magyar fiatalok zöme előtt pedig egy lehetőség maradt, ha európai bérekért akarnak dolgozni, és jobb minőségű életet szeretnének élni: külföldre kell vándorolniuk.

Akik pedig kalandvágyból mégis itthon maradtak, szembenézhetnek a lakhatási, a megélhetési problémákkal, állandó küzdelmet vívhatnak a kilátástalansággal, és egy olyan kormánnyal, amely már rég lemondott róluk.