A magyarok többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez

Nem túl jó hír Orbánék számára, hogy a jelek szerint az emberek nem bíznak a fideszes Polt Péter vezette ügyészségben, pedig ő - többek között - miniszterelnök vejének csalásos ügyét is "nagyon komolyan" kivizsgálta. Ja, nem.

A Závecz Research 24.hu által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült, hogy

a magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez.

  • a válaszadók 25%-a szerint nincs szükség a csatlakozásra,
  • 17 százalékuk pedig nem tudott, nem akart válaszolni a kérdésre.

Ha utóbbi két számot összeadjuk, fideszes számolás alapján meg is van a kétharmad, nem árt azonban megjegyezni, hogy még Orbán híveinek körében is

többen vannak (41%) azok, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mint azok, akik nem (37%).

Az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei másfél éve döntöttek az Európai Ügyészség felállításáról, melynek feladata, az európai uniós források kárára elkövetett bűncselekmények üldözése, és egy központi hivatalból a tagországokba delegált európai ügyészekből állna.

Csatlakozásunk esetén ugyan magyar jogászok járnának el a magyarországi ügyekben, de ők nem a fideszes Polt által irányított Legfőbb Ügyészségből kerülnének ki.

A pocakos zsarnok is tisztában van vele, hogy ebben az esetben olyan gyorsan dőlne össze a kártyavár, mint amilyen sebességgel pörög a nyelve nyilvános szereplések alkalmával, ezért természetesen nem támogatják, és minden eszközzel ellehetetlenítik az együttműködést.

A kutatásnak viszont van egy másik fontos üzenete is, mégpedig az, hogy a magyarok zöme pontosan tudja, milyen elvek mentén működő kormánya, és miniszterelnöke van jelenleg az országnak.