"Szép volt", Viktor! Brüsszel megelégelte az uniós kassza lenyúlását - legalább 400 milliárdos büntetésre számíthatunk

Az megvan, hogy tegnap azért ment magyar küldöttség Brüsszelbe, hogy megállítsák…, vagyis, hogy kikönyörögjék, hogy hazánkra „csak” 400 milliárd forintnyi büntetést rójanak ki?

Az Európai Bizottság ugyanis

„halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Röviden, a tények:

  • Brüsszelben minden harmadik-negyedik eljárásban súlyos szabálytalanságot találtak.
  • A 2015-2017-es időszakból például 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgált az Európai Bizottság, és 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót.

A súlyos szabálytalanságok tudatában egyébként nem valószínű, hogy elfogadják a magyar kormány 10 százalékos ajánlatát (2014 és 2018 között a több mint 4000 milliárd forintnyi közbeszerzés alapján ez 400 milliárd forintot is jelenthet), szóval még ennél is rosszabbul járhatunk.

Az Orbán-kormány simlissége nem csak itthon, de külföldön is szembetűnő, más kérdés, hogy a támogatások megvonása a felelősöket kevésbé érinti majd, az adófizetőket - éppen azokat, akiktől az enyveskezű pocakosék elszipkázzák a százmilliárdokat - annál inkább.

Még azokat is, akiket nem zavar a valóság, és még asszisztálnak is ahhoz, hogy folytatódjon az ország kizsákmányolása, kivéreztetése.

Image-1