80-100 millióból kampányolhatnak Toroczkaiék, csak azt nem tudni, honnan van a lóvé

80-100 millióból kampányolhatnak Toroczkaiék, csak azt nem tudni, honnan van a lóvé
Fotó: MTI

Illetve, talán már csak a híveik nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy honnan van.

Mivel a Mi Hazánk Mozgalom nem válaszolt a Magyar Narancs által feltett kérdésekre a pénzügyeket illetően, a lap kiszámolta, nagyjából mennyi pénzből kampányolhatnak.

Legalább három budapesti irodát működtetnek (József krt., Bartók Béla út, Komócsy utca), s formailag profi, 34 oldalas kampányfüzetet adtak ki. Emellett: szórólapok, logók, zászlók, pultok, erős Facebook-jelenlét, médiastáb, óriásplakátok, rendszeres sajtótájékoztatók, ingyenes havilap, temérdek fórum országszerte - kezdik a listát.

A Transparency International Magyarország 2014-ben megbecsülte a pártok kampányköltéseit az országgyűlési választásokon. Ekkor közzétettek egységárakat is, amelyeket a magyar kampányokat ismerőktől, illetve a résztvevő cégektől tudtak meg. Jóllehet, ezek alapján sem lehet pontosan megbecsülni a Mi Hazánk költéseit, de kiindulópontot adhatnak hozzá. 

A költéseket részletezve és az árakat figyelembe véve a Narancsnál arra jutottak, hogy 

a 80-100 milliót is elérheti a Mi Hazánk kampányköltése, de azt nem tudni, honnan jön a pénz.

Illetve... Sejthetik azért valószínűleg sokan.

És erről eszünkbe is juthat, hogy mit szólt a Fidesz pl. Toroczkaiék terepmintás Nemzeti Légiójához: Semmit. Egy héttel a megalapítás után az a kormánypárt, aki a Magyar Gárda ellen megalkotta az "egyenruhás bűnözés" fogalmát, most mélyen hallgatott. Egy hét után újságírói kérdésre annyit volt képes reagálni Kósa Lajos, hogy

"Magyarországon erőszakszervezet csak úgy létezhet, hogy a parlament ellenőrzése alatt áll. Magyarországon az állam hivatott rendet tartani, és tart is."

Bár ez önmagában nagyon szórakoztató válasz, csak pont a kérdésre nem válaszolt. Arról pont nem szólt, hogy bármilyen eljárás, vizsgálat indul-e a Mi Hazánk egyenruhásai miatt. 

El tudjuk ugyanezt a helyzetet képzelni, ha a Jobbik alapított volna 2019-ben félkatonai szervezetet?

Btw. a törökszentmiklósi ijesztgetősdin alig voltak ötszázan a mihazánkos hazafiak. De a kormánymédia erről nem hallgatott, több fronton beszámoltak a "több száz demonstrálóról", akik "békésen tiltakoztak".

De fura... Ja, nem.