Európai Bizottság: Rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek

Európai Bizottság: Rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek
Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency

Nem, nem Magyarországról hangzott el az ítélet, hanem Csehországról, ahol még egy OLAF-botrány kiveri a biztosítékot és az, ha a miniszterelnökhöz EU-s pénzek vándorolnak számolatlanul.

Az Európai Bizottság - az OLAF jelentése alapján - arra jutott, hogy rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek, akik vezető politikusokként nem terelhették volna maguk felé a Brüsszelből érkező támogatásokat - írja a 444.

Csütörtökön a mezőgazdasági támogatások elosztásáért felelős cseh kormányügynökség vezetője bejelentette, hogy befagyasztják a kormányfő és a miniszter cégeinek járó kifizetéseket.

A mezőgazdasági miniszter persze azt közölte, hogy az egész EU-s eljárás valójában egy támadás a cseh agrárium ellen.

Valahonnan ismerős ez a sztori, nem?

Ha emlékszünk Tiborcz Istvánra és az ő OLAF által feltárt Elios-botrányára, a rendre eltűnő EU-s milliárdokra, a fideszes prominenseknek ömlő agrártámogatásokra, vagy a Magyarország ellen indított 'brüsszeli támadások" gyakori vizionálásra, akkor igen, mondhatjuk, hogy nagyon ismerős.

Egy dolog nem ismerős: Míg Csehországban a kormányfőhöz közeli cégekből egy darabig biztos nem vesznek ki 50 milliárdos osztalékokat, az utcákon pedig több százezren követelik a miniszterelnök lemondását, addig Magyarországon Polt Péter félrenézésén kívül nem történik semmi.