Emlékszik a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatra? 40 évvel ezelőtt indult

Szinte napra pontosan. Rockenbauer Pál a tízfős természetjáró csapat élén azzal a céllal vágott neki az országos Kék túra útvonalának, hogy bemutassa hazánk ősi mesterségekben és néprajzi értékekben gazdag falvainak mindennapjait.

Rockenbauer Pálnak volt egy elmélete. Ragaszkodott ahhoz, hogy a film úgy készüljön, mintha egy átlagos turista menne végig az úton, és semmiben se könnyítsük meg a saját dolgunkat. Előzetesen például javasoltam neki, hogy csináljunk egy kétkerekű kis kocsit, arra tegyük rá a teljes felszerelést, és húzzuk magunk után. Ő rögtön és határozottan elzárkózott az ötlettől, és visszanézve belátom, nagyon jó elgondolás volt, hogy legyen nálunk, a kezünk ügyében a kamera. Még akkor is, ha gyaloglás után fájdalmaink voltak, lihegtünk, és ez a lihegés a kamera mozgásával a filmben is sok helyen látszódik.

- emlékezett vissza a kezdetekre Szabados Tamás és Stenszky Gyula.

A túra pontosan 1 499 032 lépésből állt, egy éven keresztül. A keréktoló hivatalosan 1124 kilométert, 274 métert és 2 centimétert dokumentált, ez 75 centiméteres lépéshosszt jelentett.

Ez az alkotás igazi kincs, egyben felbecsülhetetlen értéket képvisel, megtekintését a fiatalabb korosztálynak is erősen ajánljuk.

másfélmill1

Fotók: turistamagazin.hu