Jeszenszky: A kormány emlékezetpolitikája valójában történelemhamisítás!

Az Antall-kormány külügyminisztere, aki nem mellesleg történész, ítéletet mondott a történelemhamisításban résztvevő „történészekről” is és felvetette a ma Orbán mellett szerepet vállaló írástudók felelősségét is.

Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik. Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni.

- mondta a Népszavának adott interjúban Jeszenszky Géza külügyminiszter, történész, diplomata.

De a valamelyest önkritikus megjegyzése Orbán hatalmáról talán még érdekesebb:

Mindenkit személyes felelősség terhel, aki látta, hogy Orbán rossz irányba fordul, de asszisztált ehhez, és máig kitart mellette. Az, amit a mai Fidesz képvisel, teljesen ellentétes a rendszerváltozás szellemiségével, céljaival, módszereivel. Semmiképpen sem tudtam volna elképzelni például, hogy a parlament egy mindenre rábólintó intézménnyé válhat, amilyen Kádár idején volt.

Az egykori külügyminiszter élete egyik legnagyobb keresztjéről, saját fiáról, a trágár megnyilvánulásairól hírhedté vált Dj. Jeszy névre hallgató orbánista megmondóemberről is ejtett néhány lesajnáló szót. Szerinte a fia kormánypártiságának elsősorban pszichés okai lehetnek:

Egy volt külügyminiszter apával a háta mögött azt szeretné, ha saját jogon szerezne ismertséget és népszerűséget.

– mondta.

(Főkép: Koszticsák Szilárd/MTI)