"A mai nappal kiléptem": többen faképnél hagyták Toroczkait és szakadozó mozgalmát!

Még egy éve sincs, hogy a Jobbikban kudarcba fulladt, sikertelen puccskísérlet után megalakultak, de már most elkezdett szétszakadozni a Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalom. Többen - köztük olyan emblematikus emberek - hagyják ott a pártot, mint például az azt alapító elnökségi tag, Devecser polgármestere, a párt Veszprém megyei elnöke, Ferenczi Gábor.

A kilépési hullámról az Alfahír számolt be elsőként az egymást követő politikusi Facebook-posztok megjelenését  követően. A szakadozásnak több oka lehet, ezeket vesszük most sorra. Egyrészről sokan kijózanító pofonként élték meg, hogy a Mi Hazánk Mozgalomról egy év elteltével gyakorlatilag bárki számára egyértelművé vált, hogy az Orbán vezette Fidesz érdekeinek megfelelően politizál. Az ezzel járó több száz milliós plakátkampány, valamint számtalan kormánypárti médiaszereplés ellenére sokan kudarcként élték meg, hogy elmaradt az áttörés, Toroczkaiék nem tudták megismételni a Jobbik – mindenkit meglepetésként ért - tíz évvel ezelőtti EP-be történő bejutását. Másrészről az a típusú elvtelenség, pontosabban „fideszesség” sokak számára visszatetszést keltett egy magát eredetileg a hatalommal szemben is definiáló, ellenzékinek indult mozgalom berkein belül.

A mozgalom azonban, amelyet 14-ed magammal alapítottunk - együtt, veletek - olyan súlyosan letért az Alapító Nyilatkozatban vállalt útról, hogy azt már hitelesen javítani esélytelennek tartom.

- írja Ferenczi.

Egy olyan párt, ahol emberileg összeférhetetlen, személyiségükben integrálhatatlan emberek komoly szerepet kapnak, borítékolható a közösség bomlása és így az ebből adódó politikai kudarc. Ezt az egyik kilépő, Orbán Imre, a párt pápai szervezetének elnöke és Veszprém Megyei Önkormányzat képviselője az alábbi módon fogalmazta meg Facebook-posztjában:

Nem volt jó érzés viszontlátni a Mi Hazánk Mozgalomban azokat a senkiket, akiket a Jobbikból azért szórtunk ki, mert az állandó szarrágásukkal, parttalan okoskodásukkal csak hátráltatták a munkánkat.

Sokan azt is felismerték, hogy egy olyan mozgalom, ahol az összes komolyabb tisztséget viselő politikus még egy másik párt, nevezetesen a Jobbik színeiben szerezte pozícióját és még ilyen komoly médiahátszéllel sem képes komolyabb eredmények elérésére – sem rövid-, sem hosszútávon - nem jelenthet perspektívát a személyes karrier szempontjából.

De nem szabad elfelejteni a mozgalomban kezdetek óta meglévő, személyes ellentéteket, belső feszültségeket sem, ezt egy másik kilépő, Bartha Barna, a Ceglédi alapszervezet vezetője az alábbiakban fogalmazta meg:

Az elmúlt hetek eseményei megerősítettek abban, hogy stratégiai kérdésekben áthidalhatatlan a mozgalom és ez én értékrendem közötti különbség. A mozgalom tagjai annyira eltérő utat járnak mint azt az Alapító Nyilatkozatban vállaltuk, hogy ez számomra elfogadhatatlan, munkámat a mozgalomban fölöslegesnek érzem.

A mostani kilépési hullám komoly érvágást, illetve arcvesztést jelent a még egy éves múlttal sem rendelkező Mi Hazánk Mozgalom és annak vezetője, Toroczkai László  számára.