Nincs elég rendőr a határon, ezért vezényelnek oda katonákat, nem a „migrációs nyomás” miatt

Nyáron ismét megnőtt a migrációs nyomás délen, ezért a honvédek június 1-jével visszatértek a határra, segítve a rendőröket - mondta a múlt héten Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek. De ezt már akkor is tudtuk, hogy nem igaz.

Egy nyugalmazott alezredes árulta el a Népszavának, hogy azért vezényelnek polgárőröket és katonákat a határra, mert nincs ott elég rendőr, és nem azért, mert megint nőtt volna a "migrációs nyomás".

Persze ezt nyilván kínos lenne a Fidesznek beismerni, ezért kamuzza azt pl. Németh Szilárd, hogy "még soha nem fordított ennyi pénzt a magyarok biztonságára a kormány", meg hogy hetente több mint kétszáz illegális bevándorlót fognak el a katonák és a rendőrök a déli határokon a nyári időszakban, "ezért is volt szükség a honvédség segítségére".

Az ellentmondásos adatok miatt a Népszava megkereste a határvédelemért felelős rendőrséget, de magyarázatot nem kaptak. A polgárőrség vezetése sem felelt arra a kérdésre, hogy milyen konkrét munkát végeznek tagjaik a határszakaszon, s ehhez milyen előzetes kiképzést kaptak. Egyedül a honvédség reagált: katonáik „a nyár közeledtével egyre növekvő migrációs nyomás miatt”, a rendőrség igényei alapján látják el a határvédelmi feladatokat, amelyre külön kiképzés során készülnek fel. Hozzátették: az elmúlt négy évben több, mint 18 ezer katona vett részt a határvédelmi feladatok ellátásában. 

Közben Magyar Zoltán nyugalmazott rendőralezredes, a záhonyi határforgalmi kirendeltség volt vezetője azt mondta a lapnak: 

Nincs ember, ez az igazi ok, amiért polgárőröket meg katonákat kell bevetni. Hiába volt a sok plakát meg toborzás, a határvadász pozíció cseppet sem vonzó, főleg a fiatalok számára.

Szerinte leginkább biodíszletnek kellenek a polgárőrök és a katonák, mert a rendőrök egyedül nem járőrözhetnek, a nyári szabadságolások pedig végképp kiélezetté teszik a létszámgondokat.