Debrecenben és Nagykanizsán is összefogott az ellenzék a Fidesz ellen

Egyre több helyen alakul együttműködés a korrupt rendszer megdöntése érdekében.

Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik helyi önkormányzati frakcióvezetőjét indítja közös polgármesterjelöltként Debrecenben az őszi önkormányzati választáson a Jobbik, a Momentum és az LMP – jelentette be a három párt a városháza előtti sajtótájékoztatón.

Mándi László, a Momentum debreceni elnöke azt mondta, a jelöltet 9 éves önkormányzati képviselői gyakorlata, frakcióvezetői és pénzügy bizottsági elnöki munkája teszi alkalmassá, hogy közös jelöltként induljon a városvezetői posztért.

Kőszeghy Csanád Ábel azt mondta, a hárompárti szövetségük továbbra is nyitott más pártok, illetve civil szervezetek előtt, ezért a képviselőjelölti listát csak később hozzák nyilvánosságra. De jelezte: az MSZP-vel és a DK-val „zátonyra futottak” a korábbi tárgyalások, további egyeztetéseknek a két parlamenti párt helyi szervezeteivel „nem látják értelmét”. 

A Jobbik, az MSZP, a Momentum, az LMP és a DK az Éljen Városunk! Egyesület jelöltjét, Hári Tibor ügyvédet támogatja az őszi polgármester-választáson Nagykanizsán - ezt hétfőn jelentették be a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

Horváth Jácint, a DK választókerületi elnöke arról is beszélt, hogy a város mind a tíz körzetében egyetlen ellenzéki képviselőjelölt indul.

A Zsúrpubinak Kéri László beszélt arról, hogy ellenzéki együttműködés következtében tucatnyi nagyvárosban ugyanúgy megváltozhatnának az erőviszonyok, mint ahogyan sejteni lehet ezt Budapesten is.

A jelenleg ismertté vált összefogásokat alapul véve a 23 megyei jogú város közül legalább tízben látszik erre komoly esély. Ha mindezt kellő bölcsességgel, önmérséklettel és együttműködési hajlandósággal tennék az ellenzéki pártok, akkor 2019 ősze lehetne a kezdő pontja egy olyan, sokkal nagyobb horderejű változás-sorozatnak, amelynek a végén elkezdődhetne a hosszú Fidesz-korszaknak egy másfajta rendszerrel történő lecserélése - fogalmazott lapunknak a politológus.