Sikerült Orbánék terve: Végül egyetlen történész sem maradt a Veritasban az 1956-os Intézetből

Feltételezhetően már az eredeti célja is ez volt a bolsevik hagyományokat ápoló elvtársaknak.

A Boross Péter nevével fémjelzett Veritas Intézet elsősorban az udvari históriások, illetve az orbánista történelemhamisítók kifizetőhelyeként működik. Ezt az is bizonyítja, hogy több olyan „történész” „dolgozik” az Intézetnek nevezett valamiben, aki nem csak kiszolgálója, de aktív fenntartója, működtetője a jelenleg regnáló bűnözői rezsimnek.

A népnyelv szerint csak Hóbagolynak hívott Boros Péter személye már önmagában érdekes, hiszen korábban is megírtuk, hogy Boross elvtárs olyan pozícióban volt a szocializmusban, amilyenben - jellemzően - politikailag és belügyi szempontból is csak bennfentesek ülhettek. Nem mellesleg, ahonnan a rendszerváltoztatás után könnyedén lehetett komoly értékű presszókat, éttermeket, illetve más jól jövedelmező vendéglátóhelyeket privatizálni... De ebben nincs semmi meglepő, hiszen, ha alaposabban körbenézünk, akkor a színfalak mögött cinkosként összekacsintó, hamis szerepet játszó egykori MSZMP-tagokat, KISZ-titkárokat, illetve besúgókat látunk a mai magyar politikában. Gondoljunk például csak Kövér Lászlóra, Orbán Viktorra vagy éppen Martonyi Jánosra.

A Rainer M. János által vezetett 1956-os Intézet a magyar rendszerváltás utáni magyar tudományos élet egyik legszínvonalasabb, hiánypótló, szinte egyedülálló módon valóban objektív történészi munkát felmutatni képes kutatóközpontja volt. Egészen eddig, az Orbán-rezsim regnálásának 9. évéig. Május végén jelent meg ugyanis Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a Veritas Történetkutató Intézetre testálta az 1956-os Intézet működtetését. A Veritasra - a kormánydöntés alapján - átszálltak a vagyoni jogok, illetve Borosék az ingó és ingatlan eszközállomány is átvették az 1956-os Intézettől. Ekkor már lehetett tudni, hogy az 1956-os Intézetet Orbánék tulajdonképpen halálra ítélték. Valószínűleg már a döntés pillanatában tisztában voltak azzal, hogy egy ilyen fluffer-gyűjtőben értelmes, magára valamit is adó tudós, illetve történész nem képes hosszútávon maradni. Nos, jelenlegi információink szerint csakugyan ez történt, ugyanis egyrészről többen már át sem mentek a Veritas köteléke alá, másrészről pedig, akik igen, azok közül - amennyiben értesüléseink helytállóak – már mindannyian vagy máshol dolgoznak vagy felmondtak már.

Mai hír, hogy az egykori tudományos műhely emblematikus történésze, az Orbán-kormánnyal szemben számos alkalommal kritikát megfogalmazó Ungváry Krisztián is távozott a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából, közös megegyezéssel.

Mindent elmond az Orbán-rezsimről az, hogy tudósokat kényszerítenek arra – ilyen vagy olyan eszközökkel --, hogy elhagyják hivatásukat. Végül is ez is csont nélkül beleillik a tudományos kutatóműhelyek totális szétverésének orbáni törekvésébe…

orban_schmidt

Orbán és udvari "történésze" (fotó: b1.blog.hu)