Ez veszélyes: a világ városainak ötödében eddig soha nem tapasztalt klíma jön létre

Az északi városok 2050-re átveszik a déli városok meleg klímáját, de mi lesz ott, ahol már eddig is irtó meleg volt?

A One Plos által publikált, a svájci Crowther Lab által készített tanulmány nem sok jóval kecsegtet, elsőre például örülhetnének is a svédek, hogy a hőmérséklet szempontjából Stockholm lesz az új Budapest, avagy az angolok annak, hogy London átveszi Barcelona szerepét klímaügyileg, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Ugyanis a száraz forróság egészen más következményekkel jár egy olyan városban, ami annak idején hűvösebb körülményekhez szokott minden szempontból, például az asztmás megbetegedések és a forróság miatti szívproblémák sokkal inkább fognak jelentkezni Londonban az agyagos föld kiszáradása miatt, mint Barcelonában, de az épületek süllyedését is komolyan befolyásolhatja a radikális változás, hiszen a talajnedvesség is gyorsabb ütem alakul át.

A déli városokban, mint például Madridban még melegebb lesz, olyan hőmérsékletre lehet számítani, mint most Marokkóban. Azokban a térségekben, ahol már most is nagy a forróság, valószínűleg kibírhatatlan lesz majd a hőség.

Hazánk fővárosában nagyjából 8 fokkal lehet majd melegebb a legmelegebb hónap, mint jelenleg, nagyjából a mostani szkopjei időjárásra számíthatunk.

A városoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amelyekkel eddig nem, és ez nemcsak technikai, de politikai kihívások elé fogja állítani a társadalmakat is: gyakorivá válnak az áradások és a szárazságok, erre pedig az infrastruktúra, amelynek fejlesztése komoly költségekkel jár egyszerűen nincs felkészítve.

- derül ki a tanulmányból.