Napi aztak.rva: 82 000 000 000 forintért vásárol autókat a magyar állam

Azt nem tudjuk, kik fogják őket használni.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 82,5 milliárd forint értékben írt ki pályázatot alsó-, közép- és felsőkategóriás személyautókra, egyterűekre, terepjárókra, pick-upokra, áruszállítókra, valamint szervizelésére - szúrta ki az európai közbeszerzési értesítőben a Népszava.

Az ajánlatokat kilenc éves időintervallumra várják, az értékelési szempontoknál pedig a járművek és a szervizcsomag bruttó árát, a megajánlott kedvezmény mértékét, valamint a kárjavításra adott kedvezményt veszik figyelembe. Alsó-középkategóriájú személygépkocsikat 4,6 milliárd forintért, középkategóriájú ügyintézői személygépkocsikat 14 milliárdért, többfunkciós középkategóriájúakat 8,5 milliárdért vásárolnának. A felső-középkategóriájú személygépkocsira 16,75 milliárd forintot költenének, különféle kategóriájú egyterű személyautókat 14,7 milliárdért vennének, terepjárókra pedig 8,5 milliárd jutna. Ötszemélyes áruszállító pick-upokra 1,5 milliárd forintért vár ajánlatokat a főigazgatóság, kisáruszállítókat 1,85 milliárdért vásárolnának, többfunkciós kisáruszállítókat 2,8 milliárdért vennének. A közbeszerzési értesítőben megjelent pályázat szerint 5 milliárdért vásárolnának kompakt áruszállítókat, 2,2 milliárd jutna magasított áruszállítókra, speciális kialakítású szállítójárműveket pedig 2 milliárdért venne az állam.

Az ajánlatokat augusztus 6-ig várják. De hogy ezekkel a járművekkel kik hasítanak majd, nem tudni, mert a Népszava ezen kérdéseire nem válaszolt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. Mert miért tennék? Semmi közünk hozzá, mire költ 82 milliárdot az adófizetők pénzéből az állam.

Pár hónapja amúgy az Alkotmánybíróság után az Országos Bírósági Hivatal (OBH) is új autókat vásárolt, mintegy 36 millió forintért vett három Skoda Superbet Handó Tünde elnöknek és két helyettesének. Aztán a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja 6+6 db (6 db szedán, 6 darab kombi) személygépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzést 110 millió forint értékben. Ezekről szintén nem derült ki, kinek kell. De mindezt csak úgy zárójelben...