A csontig nyalás egészen új műfaját mutatták be Schmidt Máriának

Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója elmondta, hogy milyen főnök is Schmidt Mária valójában: "a legjobb történész Magyarországon".

A Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában Békés meg is indokolta, miért is a legeslegjobb Schmidt Mária:

egyedülálló történelemszemlélete miatt, és szerinte zseniális alkotó is.

Erre példa a legutóbbi könyve (Új világ született), amely az elmúlt száz év egészét áttekinti, és azt állítja, hogy az első és a második világháború, valamint a hidegháború ugyanannak a háborús ciklusnak a folyománya. Megoldásokat is lát a múltban, meg rosszat is, amelyet mérlegre tesz azzal kapcsolatban, hogy a magyarság hogyan élt az elmúlt száz évben. 

Az egyedülálló történelemszemléletet Schmidt amúgy megvillantotta például akkor, mikor elárulta, hogy a világháborúkat nem is biztos, hogy az nyerte, akiről mi tanultunk.

„A nyugati világ ereje, legitimációja, önbizalma, magatartása, mellyel számunkra diktál, az abból fakad, hogy kétszeres győztesei a világháborúknak, hiszen megnyerték az első világháborút, megnyerték a második világháborút, sőt a harmadik világháborút is a győztes oldalon fejezték be" - mondta nem olyan régen a Hír TV stúdiójába.

Egyedülálló történelemszemlélete miatt egyébként az egy évvel korábbi 5,2 millárd forintról 5,4 milliárd forintra bővült tavaly a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitványban (KKETTKK) bevétele. És egyedülálló történelemszemlélete miatt tavaly 47,2 millióról 97 millióra nőttek Schmidt Mária főigazgató juttatásai a KKETTKK-ben.

Egyedülálló, nem? A legeslegjobb.