Orbánék rémálma lehet az új európai főügyész

Tényként kezeli a román sajtó, hogy Laura Codruţa Kövesi maradt az egyedüli jelölt az európai főügyészi tisztségre, miután bukaresti sajtóértesülések szerint francia ellenlábasát, Jean-Francois Bohnert hamarosan kinevezik a francia korrupcióellenes ügyészség élére. Az uniós pénzek lenyúlásában élen járó Fidesz pedig aggódhat, hiszen Kövesi már hangot is adott annak, hogy szeretné, ha román mintára egy magyar korrupcióellenes ügyészség is felállna.

Laura Codruţa Kövesi politikusok százait juttatta börtönbe, csak 2014-ben több mint ezer vádlottat állítottak bíróság elé. Sajtóértesülések szerint nagyon örülne, ha más államok átvennék a romániai modellt, és létrehoznák saját korrupcióellenes ügyészségüket, ami egyébként európai uniós modell. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője mai Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy Orbánék számára igencsak kellemetlen lehet az új főügyész megválasztása.

Orbán elvtelen politikai hajtűkanyarjaitól függetlenül is úgy gondolom, hogy az állami szuverenitás nem azért van, hogy az Orbánhoz hasonló korrupt politikusok elbújjanak mögé, és mivel, ellentétben a magát Magyar Nemzetnek nevező propagandakiadvány Pilhál Györgyhöz hasonló funkcionális analfabéta firkászaival, nem kell politikai okokból kevernem a szezont a fazonnal, ezért büszkén vállalhatom, hogy a Jobbikkal kezdetektől fogva támogattuk Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Európai pénz mellé ugyanis európai felelősség jár, ha pedig már a Fidesz rendszere Európában is jól látható szintet ért el mutyizásban, akkor a büntetés is legyen európai szintű - fogalmaz az ellenzéki politikus.

Kiemeli, hogy Orbánék a magyar állami függetlenség alapjait a pénzek szabad lenyúlásában látják, ugyanakkor Európában erős kisebbségben vannak ezzel a véleményükkel, a térségben ugyanis rajtunk kívül csak Lengyelország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

Úgy tűnik, hogy a magyar elit közpénzből gazdagodását már nem tűri soká az Európai Unió, és a következő költségvetési időszakban, aki nem igazolja, hogy nem nyúlt a bödönbe, azt bizony szankcionálni fogják, különösen, ha az egyre ígérgetett újabb gazdasági válság időszaka is beköszönt - írja Gyöngyösi.