Kalandvágy vagy inkább menekülés? Egyre több magyar diák megy külföldre tanulni

2018-ban már több mint 13 ezer magyar diák tanult valamelyik külföldi felsőoktatási intézményben, a legkedveltebb ország még mindig a 2030-ra a kormány által utolérni kívánt Ausztria, Németország, illetve az Egyesült Királyság. Mindenki nyugodjon le: Lehet, hogy egyre több magyar hagyja el az országot és tanul külföldön, de jön helyettük német, kínai, iráni, szerb, román, szlovák, és török fiatal.

Tavalyelőtt 12 százalékkal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben teljes egyetemi képzésben részt vevő magyar diákok száma

- derült ki az Engame Akadémia felméréséből.

Ezzel párhuzamosan - a KSH adatai alapján - egyre nagyobb ütemben érkeznek hazánkba külföldi hallgatók, a nappali felsőfokú alap- és mesterképzésre járó hallgatók között a külföldiek száma 15 ezerről 31 ezerre nőtt, arányuk pedig 6,9 százalékról 16,9 százalékra emelkedett nyolc év alatt.

A legtöbben Németországból érkeztek, de jelentős számban jöttek Kínából, Iránból, Szerbiából, Romániából, Szlovákiából és Törökországból is.

Lelki szemeimmel már látom, hallom, amint Rétvári büszkén meséli valamelyik ellenzéki politikus kérdésére „válaszolva”, hogy 34 százalékra nőtt Magyarországon a diplomások aránya, amivel még az az Európa 2020 stratégiai program keretében tett vállalásunkat is kipipálhatjuk.

A helyzet azonban az, hogy

az Európai Unió 28 tagállamához képest még mindig 7 százalékos a lemaradásunk a diplomások arányát illetően, ráadásul a csekély mértékű növekedés esetében érdemes lenne megnézni, hány külföldi diáknak köszönhető ez a statisztika...,

a felsőoktatásban tanulók száma pedig 22 százalékkal visszaesett Magyarországon 2010-hez képest!

Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy fenti, nem túl erős és büszke tendenciát milyen mértékben befolyásolja Orbánisztán működése, például az, hogy itthon egy magyar fiatalnak a biztató jövőkép helyett a megélhetési gondokkal kell szembenéznie, vagy az, hogy bár a parlament több mint felének nincsen nyelvvizsgája, a diákok már csak akkor mehetnek egyetemre, ha rendelkeznek a papírral, bár a körülmények, az oktatás színvonala a legtöbb esetben jelentős mértékben megnehezíti ennek teljesítését.

Persze, ahogyan azt a tömegével külföldre vándorló magyar munkavállalók esetében teszik, Orbánék még tapsolhatnak is ahhoz, hogy egyre több, a lehúzott redőnyös szavazóikkal ellentétben nem könnyen irányítható magyar fiatal hagyja el az országot már a tanulmányai miatt is, a legjobb, ha vissza sem jönnek (nagy számban nem is fognak).

077