Tik-tak: A klímaváltozás már az emberiség élelmiszerellátását fenyegeti

Egyre fogy az időnk. A példátlan ütemű talajerózió és az ivóvízforrások kiaknázása a klímaváltozás következményeivel együtt már komoly veszélyt jelent az élelmiszerellátásra is - derült ki az ENSZ legfrissebb jelentéséből.

Amit azért is érdemes lenne mindenkinek komolyan venni, mert 52 ország több mint 100 szakértője készítette. Ennek alapján

  • már most félmilliárd ember él elsivatagosodó területeken, a termőréteg 10-100-szor gyorsabban pusztul, mint amilyen ütemben újra tudna termelődni, 
  • a felmelegedés miatt pedig egyre szélsőségesebb időjárásban egymást követik a súlyos aszályok és az özönvízszerű esőzések okozta árvizek.

A helyzet pedig egyre rosszabb lesz. A kutatók természetesen javaslatokat is kidolgoztak annak érdekében, hogy elkerüljük a több kontinensen akár egyidejűleg is komoly gondokat okozó élelmiszerhiányt. A bökkenő csak az, hogy ezekhez komoly összefogásra lenne szükség, nem csak a vezetők, de az egyének szintjén is, hiszen emberek tömegeit kéne étrendváltozásra bírni, például azért, hogy jóval több növényi terméket egyenek hús helyett.

Vajon időben ébredünk, vagy az emberiség hamarosan felzabálja önmagát?