Orbán vs. Puskás

Furcsa dolognak tűnhet elsőre ezt a két magyar embert egymás mellett látni egy címben, ráadásul egymással szembeállítva őket… Mindezt annak ellenére, hogy éppen Orbán Viktor volt az a politikus, aki Puskás Ferenc nevével futballakadémiát alapított, illetve, aki feltehetően a legtöbb relikviát őrizheti az egykori legendás focistától. Orbán Puskás-rajongása azonban sokkal tudatosabb, mint gondolnánk.

Puskás Ferenc (1927–2006) minden idők legnagyobb futballistája, a magyarság örök büszkesége, a legismertebb magyar ember a világban. Puskás káprázatos futballjátéka az egész emberiség számára adott örömöt és boldogságot, több európai nemzet saját fiaként szereti és saját fiának tekinti, az emberiség közös talentum-kincse, az Isten adta tehetség szinonimája. Ha pedig marketinges szemmel nézzük, akkor a legismertebb magyar márkanév, a legpozitívabb magyar brand a Földön.

Orbán Viktor pedig az egykor ígéretes fiatal politikus, akit megszédített a hatalom és az azt körbebástyázó közpénzmilliárdok, és aki politikai tehetsége alapján hasonló márka-karriert futhatott volna be Európa politikai színtéren, mint Puskás a sport világában, jelenleg az egyik legrosszabban hangzó „márkanév” a nemzetközi politikában.

Orbán egyébként nyilván tudatosan szerepelt ennyit Puskás Ferenchez „kapcsolódva”, illetve a legpozitívabb magyar márkanév kapcsán, hiszen amit tett, az egy nagyon alapvető marketing-, pontosabban PR-trükk: emeld fel és tedd a terméked a legjobb márka mellé! Az áruházi termékimplantációban komoly bevételt jelent az úgynevezett polcpénz, vagyis az, amikor a gyengébb termék forgalmazója azért fizet, hogy feljebb kerüljön a legjobb termék mellé a sajátja ez ugyanis egyrészről növeli az eladást, illetve emeli az imázst.

Egy biztos, Orbánnak már minden lehetősége elveszett, hogy valaha is pozitív márkanév legyen, inkább a hatalmat és a valóban megszámlálhatatlan, temérdek közpénzt választotta, illetve az azzal történő dinasztiaépítést. Feltehetően már el is engedte a dolgot és nem is célja javítani a helyzetén, legalábbis erre utal a nemzetközi bűnöző, Nikola Gruevszki kimagyarázhatatlan befogadása, illetve legutóbb a Simonka Györggyel készült közös fotója és a számtalan nyilvánvaló korrupciós bűncselekmény, amely áttételesen - In personam - hozzá köthető.

A két ember között alapvető különbség tehát, hogy míg Puskás Ferenc rengeteget javított a magyarok megítélésén a világban, addig Orbán minden bizonnyal a legrosszabb, ami a „magyarság” márkanevével, az országimázzsal történhetett az elmúlt 30-40 évben. Végezetül, míg Puskás Ferenc a világ végezetéig az egyik legnagyobb futballista marad a világon, addig Orbán Viktor maximum a legkorruptabb magyar politikus lehet a nagyvilág számára.

orban_puskas01