A HM darabonként 13 milliárdért vásárolt luxusgépeket kormánytagoknak

A HM darabonként 13 milliárdért vásárolt luxusgépeket kormánytagoknak
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ez nem a Budapest-Milánó fapados járat.

A Népszava nézett utána, hogy az elmúlt két évben a Magyar Honvédség milyen módon gazdagodott két Airbus 319-es és két Falcon 7X repülőgéppel. Az előbbi gépek 160 személy szállításra alkalmasak, ezért csapatszállító gépeknek nevezik honvédségi berkeken belül, a két Dessault Falcon viszont igazi luxusrepülő: a 12-16 személy utaztatására képes üzleti gép (business jet) akár 11 ezer kilométert repülhet leszállás nélkül, így alkalmas interkontinentális utazások lebonyolításra is.

A kormány azonban következetesen titkolja a honvédségi repülőgép-beszerzések költségeit.

Egyedül a Honvédelmi Minisztérium legismertebb leánycége, a HM EI Zrt. mérlegében talált a Népszava egy 13,7 milliárd forintos tételt – ami az egyik Falcon árára utalhat. A cég által vásárolt áruk készletértéke ugyanis 2017-ről, 2018 végére 15,5 milliárd forintra emelkedett, ami 13,7 milliárddal magasabb a nyitóállománynál.

Az elmúlt években ezen a soron rendre pár száz millió forintnyi készletet számoltak el, így a tíz milliárdot jócskán meghaladó növekedés egyik évről a másikra több, mint figyelemre méltó. A cég üzleti beszámolójából annyi derül ki, hogy a 13,7 milliárd forintos növekedés – amely pontosan megegyezik egy használt Falcon becsült árával - „kereskedelmi áruügylet” következménye.