Orbán az orosz „kémbank” titkosszolgálati megfigyelésének ígéretével próbált kedveskedni az amerikaiaknak

Orbán Viktor a washingtoni tárgyalásán annyira elszakadt az általa mindenben kiszolgált Vlagyimir Putyintól, hogy hirtelen minden megígért Washingtonnak. Többek között biztosította az amerikaiakat arról, hogy a Moszkva érdekeit képviselő Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) nem költözhet az amerikai nagykövetség szomszédságában lévő Szabadság térre, illetve azzal nyugtatta az amerikai tárgyalófelet, hogy a titkosszolgálatokat is rájuk állítja.

A Direkt36 által készített és a 444.hu oldalon megjelent cikkből világosan kiderül, hogy valami nem stimmel az ígéretekkel. Vagy az amerikai kormány budapesti nagykövete, David Cornstein vagy Gulyás Gergely nem mond igazat.

Cornstein ugyanis egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy őt személy szerint:

biztosította a kormány, hogy bizonyos mentesség, ami a bankot illeti, nem lesz úgy, vannak különböző elvárások e tekintetben és ezek meg fognak valósulni, nem lesz diplomáciai mentességük

Cornstein szerint ő Orbántól azt az ígéretet kapta, hogy az orosz bank magyarországi alkalmazottai nem kapják meg automatikusan a diplomáciai mentességet; sőt, előtte nagyon komoly és alapos titkosszolgálati átvilágításon kell majd átesniük.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az amerikai nyilatkozatnak ellentmondva viszont arról beszélt, hogy az IIB a törvény szerint minden diplomáciai mentességet meg fog kapni, a törvény módosítása pedig nincs napirenden.

A magyar-orosz együttműködés olajozottságáról árulkodik, hogy ezt az álláspontot erősítette meg az orosz bank egyik magasrangú tisztviselője is, amikor a kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy:

Nem szeretném kommentálni az amerikai nagykövet kijelentéseit, azt leszámítva, hogy a fogadó országgal kötött megállapodás érvényben van és működik. Azokkal a kijelentésekkel nem is törődtünk különösebben. Csak az fog történni, ami a megállapodásban szerepel. A magyar parlament ezt elfogadta és áprilisban már érvénybe lépett. (…) Hatvan ember fér el itt kényelmesen. Harminc munkatársunk már megérkezett, augusztus végéig még huszan jönnek (…) Már június óta folyamatosan költöznek Magyarországra a munkatársainak, és azóta semmi rendkívül nem történt. Hogy a magyar titkosszolgálatok mit csinálnak, arról nincs tudomásunk, és ez is nem olyasmi, amiről értesülnénk.

Önök szerint ki hazudik: az amerikai nagykövet vagy Gulyás Gergely?

 

(Főkép: Europress/Brendan Smialowski/AFP)