Megszívjuk, mert ezt szívjuk: olyan a levegő a Duna-parton, mint a Blahán csúcsforgalomban

Drágám, menjünk ki este egy kicsit a partra, olyan romantikus, és még a levegő is…

Olyan szennyezett, mint a legforgalmasabb közlekedési csomópontban. Az aHang aktivistái Budapesten már két hete mérik a parti levegő minőségét a Levegő Munkacsoport, és a mérőeszközöket biztosító Greenpeace segítségével, az eredmény pedig több, mint aggasztó, ugyanis a nitrogén-dioxid szintje több alkalommal is,akár másfélszeres mértékben meghaladta az egészségügyi határértéket.

Magyarországon csak a nitrogén-dioxidhoz évente 1500 halálesetet köt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. De ezek a vegyületek kisebb részecskékké alakulnak át, ami további egészségkárosodást okoz.

figyelemzetetett a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

green

Forrás: Greenpeace

  • A folyó budapesti szakasza túlzsúfolt,
  • a személyszállításra használt hajók jelentős része elavult és mérgező kipufogógázzal, zajjal terheli a környezetet,
  • a BKK és a magántulajdonban álló kisebb városnéző hajók mellett jelentős szennyezést okoznak a szállodahajók, mert ezeken éjjel-nappal működik az elektromos áramellátást biztosító dízelgenerátor.
  • szállodahajók vendégeit gyakran órákig járó motorral várják a turistabuszok a parton, ami tovább rontja a környék levegőjét. 

-világították rá, mi az oka dunai szmognak, egyúttal indítottak egy petíciót, amiben azonnali cselekvésre szólítják fel a közlekedésért felelős Innovációs és technológiai Minisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot.

Mi pedig epekedve várjuk a Minisztéium reakcióját.

 

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán