Fideszes oligarchák zsebelik be az uniós támogatásokat - Ezt szüntetné meg a Jobbik

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.

Bizonyára sokan emlékeznek, Orbánnak volt arca nem olyan régen kijelenteni, hogy Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni. Pedig a gazdák pénzét nem más veszi el, mint a Fidesz, aki 10 éve tart törvényesített földrablást, és tömi ki uniós pénzzel (is) az oligarchái zsebét.

Csak Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint (4.000.000.000 Ft) uniós agrártámogatást kapott, a második legtöbbet Orbán haverja, Mészáros Lőrinc zsebelte be. 

Az uniós agrártámogatások alapja egyébként a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. Ki lehet számolni, mekkora területen "gazdálkodnak" Orbán kegyeltjei. Akikből mellesleg van bőven, véletlenül pont mint nagybirtokos.

Ennek vetne véget a Jobbik úgy, hogy háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást, afelett csak kivételes esetekben kaphatnák meg a nagybirtokosok a főleg az EU által biztosított pénzeket.

Az erről szóló határozati javaslatot benyújtották a kormánynak, amelyet egyúttal arra kérnek, hogy a szigorítást még az új EU-s költségvetési ciklus büdzséjének lezárása előtt tárgyalja meg és fogadtassa el Brüsszelben. Az ellenzéki párt a polgári törvénykönyvet is átírná, hogy a nagybirtokosok rokonok segítségével se tudják kijátszani az új szabályokat - jelentette be Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.